OI Ljubljana
Eng

Vzpostavitev platforme EU za genomiko raka in javnega zdravja

Evropski načrt za premagovanje raka (EBCP) je namenjen obravnavi celotne poti bolezni raka - od preprečevanja do kakovosti življenja bolnikov z rakom in preživelih bolnikov - s ciljem izboljšati preprečevanje, zgodnje odkrivanje, dostop do diagnoze in zdravljenja.

Konzorcij CAN.HEAL bo obravnaval dve od pobud načrta EBCP: "Diagnostika in zdravljenje raka za vse" in "Genomika za javno zdravje". Genomika postaja vse pomembnejša v medicini raka. Tehnologije sekvenciranja naslednje generacije in analitični pristopi se zdaj uvajajo v kliniko s številnimi kliničnimi aplikacijami, od ugotavljanja posameznih ciljnih genetskih sprememb do spremljanja odziva na zdravljenje. V okviru konzorcija Can.Heal bodo organizacije iz 17 držav EU skupaj gradile na prospektivni študiji, da bi spodbujale uporabo genomike za izboljšanje diagnosticiranja in zdravljenja bolnikov z rakom ter izboljšale naše razumevanje individualne dovzetnosti za razvoj določene vrste raka. Obravnavana bodo etična in pravna vprašanja ter prizadevanja za usposabljanje in izobraževanje za ozaveščanje zdravstvenih delavcev, bolnikov in javnosti o pomenu genomike.  

Končni cilj projekta je oblikovanje priporočil za pobude v zdravstvenem sistemu EU, ki bodo še izboljšale dostop posameznikov in bolnikov do preprečevanja, diagnosticiranja in zdravljenja raka s pomočjo personalizirane medicine.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava