OI Ljubljana
Eng

MitoCan - Predklinični razvoj novih zaviralcev mitohondrijskih ionskih kanalov za zdravljenje raka

PODATKI O RAZISKOVALNEM PROJEKTU

  • ŠIFRA PROJEKTA: J7-4635
  • NASLOV PROJEKTA: MitoCan - Predklinični razvoj novih zaviralcev mitohondrijskih ionskih kanalov za zdravljenje raka
  • CENOVNI RAZRED: C
  • VODJA PROJEKTA: prof. dr. Lucija Peterlin Mašič
  • TRAJANJE: 1.10.2022 - 30.9.2025
  • NOSILNA RAZISKOVALNA ORGANIZACIJA: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo
  • SODELUJOČA RAZISKOVALNA ORGANIZACIJA: Onkološki inštitut Ljubljana, Nacionalni inštitut za biologijo
  • FINANCIRANJE: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS)

 

Ionske kanale uvrščamo med nekonvencionalne, obetavne tarče, katerih ekspresija je pogosto spremenjena v rakavih celicah in ki imajo ključno vlogo v razvoju tumorjev. Ciljanje kalijevih ionskih kanalov KV1.3 neposredno v mitohondrijih, katerih delovanje je kritično odvisno od tokov ionov in ki so ključnega pomena tako za preživetje celic kot za apoptozo, bi lahko spremenilo terapevtsko področje raziskav raka. Z zaviralci mitohondrijskih kalijevih kanalov KV1.3 bi lahko zdravili rakava obolenja, ki so odporna na klasično kemoterapijo. Ionski kanali KV1.3 so pomembni tudi za imunske celice, ki so osrednja komponenta tumorskega mikrookolja, tako na primarnem mestu kot – kar je še pomembneje pri metastazah – na oddaljeni lokaciji metastatskega tumorja. Zato imajo zaviralci mitohondrijskih ionskih kanalov velik potencial za zdravljenje metastatske bolezni in za uničenje rakavih celic, ki so odporne na klasično kemoterapijo.

MitoCan (Predklinični razvoj novih zaviralcev mitohondrijskih ionskih kanalov za zdravljenje raka) je inovativen projekt, katerega cilj je razvoj novih zaviralcev mitohondrijskih KV1.3 ionskih kanalov z dokazanim učinkom v in vivo modelu adenokarcinoma trebušne slinavke (PDAC).
MitoCan projekt temelji na dveh novih patentnih prijavah (HETEROARYL BENZAMIDE POTASSIUM CHANNEL KV1.3 INHIBITORS in MITOCHONDRIOTROPIC BENZAMIDE POTASSIUM CHANNEL KV1.3 INHIBITORS) ter rezultatih, ki kažejo, da imajo selektivni in učinkoviti zaviralci mitohondrijskih ionskih kanalov velik potencial za predklinični razvoj novih protirakavih učinkovin.

Slika 1. Predstavitev MitoCan projekta.

Mitocan združuje mednarodne partnerje, ki so izumitelji in vodilni v raziskavah ionskih kanalov pri raku (, skupaj s pomembnimi slovenskimi raziskovalnimi inštitucijami, s ciljem narediti preboj v potencialu ionskih kanalov za zdravljenje raka. Cilj je razviti specifične, učinkovite in varne zaviralce mitohondrijskih KV1.3 kanalov z ustreznimi PADMET lastnostmi (fizikalno-kemijske, absorpcija, porazdelitev, metabolizem, izločanje in toksičnost).

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava