OI Ljubljana
Eng

Novi pristopi za napovedovanje kardiotoksičnosti pri obsevanju raka dojk

PODATKI O RAZISKOVALNEM PROJEKTU

Zdravljenje z radioterapijo (RT) pomembno izboljša preživetje pri bolnicah z rakom dojk.  Samostojno ali v povezavi z drugimi vrstami onkološkega zdravljenja pa lahko vodi v različne klinične oblike kardiotoksičnosti, vključno s koronarno vaskularno boleznijo, kardiomiopatijo, perikarditisom, boleznimi zaklopk ali nepravilnim delovanjem prevodnega sistema srca. Kardiotoksičnost obsevanja je povezana tako z volumnom obsevanega dela srca kot s prejetim  odmerkom sevanja. Raziskave kažejo, da verjetno ni najmanjšega odmerka sevanja na srce, ki bi bil popolnoma varen, učinki prejetega sevanja na srce pa naraščajo z naraščajočimi odmerki sevanja.
Nekaj raziskav se je že osredotočalo na analizo poznih neželenih učinkov obsevanja srca, o prepoznavanju zgodnje kardiotoksičnosti obsevanja pa je podatkov v literaturi malo.

Cilj naše študije je najti nove napovedne dejavnike kardiotoksičnosti pri bolnicah z rakom dojk. Naša hipoteza je, da bomo z integracijo kliničnih podatkov, podatkov, pridobljenih z modernimi kardiološkimi  slikovnimi metodami ter genetskih in plazemskih označevalcev lahko identificirali molekularne podpise kardiotoksičnosti. Če bi lahko pred začetkom zdravljenja z obsevanjem napovedali, katere bolnice so bolj nagnjene k pojavu kardiotoksičnosti, bi lahko temu prilagodili prejeti odmerek sevanja na srce ali njegove podstrukture. To znanje bo v prihodnosti omogočilo nadaljnje raziskave na področju personalizirane radioterapije pri bolnicah z rakom dojk.

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana bomo izvedli prospektivno klinično študijo, v katero bomo vključili bolnice z rakom dojk, zdravljene s pooperativnim obsevanjem. Z uporabo slikovnih metod ter genetskih in plazemskih označevalcev bomo pri bolnicah določili molekularne podpise kardiotoksičnosti.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava