OI Ljubljana
Eng

Navodila za bolnike

Po prihodu na Onkološki inštitut Ljubljana se javite v sprejemni pisarni stavbe D kjer boste dobili identifikacijsko številko. Nato počakajte pred ambulanto 6 v pritličju stavbe D za odvzem vzorcev, kjer medicinski sestri oddate napotnico in počakate, da vas pokliče v ambulanto. Medicinska sestra vam bo izročila privolitveni obrazec za aspiracijsko biopsijo s tanko iglo (citološko punkcijo), da ga boste medtem ko čakate, prebrali in ga podpisali, če se s posegom strinjate. Če imate v zvezi z posegom vprašanja, se lahko pogovorite s citopatologom, ki bo izvršil aspiracijsko biopsijo s tanko iglo. Ko vas bo medicinska sestra poklicala v ambulanto, se boste morali po potrebi sleči. Citopatolog vas bo najprej povprašal po imenu in priimku, vam postavil nekaj vprašanj v zvezi z vašo sedanjo in preteklimi boleznimi, napravil kratek usmerjen pregled in izvršil aspiracijsko biopsijo s tanko iglo.

Aspiracijska biopsija s tanko iglo (ABTI):

  1. je poseg, pri katerem zdravnik-citopatolog odvzame celični vzorec tumorja za mikroskopski pregled.
  2. Poseg opravimo s tanko iglo in traja približno 10 do 20 sekund.
  3. Poseg je praviloma neboleč (podobno kot pri odvzemu krvi), zato lokalna anestezija ni potrebna.
  4. Včasih poseg ponovimo, da zagotovimo zadostno količino vzorca za pregled.
  5. Zdravstvenih zapletov po opravljenem posegu praviloma ni ali pa so blagi in prehodni (krvavitev v podkožje, izjemoma vnetje).
  6. Prosimo, da si v kabini pred vstopom v ambulanto slečete oblačila tako, da je mesto za punkcijo zlahka dostopno zdravniku.
  7. Po posegu tampon močno pritiskajte na vbodno mesto vsaj še 5 minut. Z vbodnega mesta ga lahko odstranite pol ure po posegu in se zvečer že lahko tuširate; opravljeni poseg ne vpliva na zmožnost za delo.
  8. Izvide dobite pri zdravniku, ki je izdal napotnico, najkasneje en teden po opravljenem posegu. 

 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava