OI Ljubljana
Eng

11. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu

V nedeljo se pričenja 11. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu, ki bo potekal od 22. do 28. januarja 2017 pod okriljem Evropske zveze proti raku materničnega vratu (European Cervical Cancer Association, ECCA). Celotno izjavo za javnost, ki so jo ob tem tednu pripravili sodelavci Državnega programa ZORA, in več informacij dobite v priponkah in na spletnem mestu Državnega presejalnega programa ZORA: zora.onko-i.si., v nadaljevanju pa si lahko preberete krajši povzetek sporočila za javnost DP ZORA.

Po uvedbi DP ZORA se je incidenca raka materničnega vratu v Sloveniji skoraj prepolovila. V letu 2014 je bila zabeležena najmanjša incidenca raka materničnega vratu v zadnjih 60 letih, to je v obdobju odkar deluje Register raka RS. V tem letu je zbolelo 114 žensk, skoraj polovico žensk manj kot leta 2003 in okoli 60 % žensk manj kot v začetku 60. let, ko je bila incidenca raka materničnega vratu v Sloveniji največja – to je tudi v evropskem merilu odličen uspeh.

Čeprav, za razliko od drugih rakov, za rakom materničnega vratu praviloma zbolevajo mlajše ženske, v Sloveniji zaradi učinkovitega presejalnega programa ZORA v zadnjih letih zbolevajo najpogosteje starejše ženske po 50. letu starosti, ki se niso redno udeleževale programa ZORA. Neodzivnice praviloma zbolijo za razširjeno ali razsejano obliko raka, pri katerem je napoved izida bolezni slabša. Pri ženskah, ki se redno udeležujejo presejalnih pregledov, praviloma odkrijemo že predrakave spremembe (in jih zdravimo, preden se rak sploh razvije) ali pa odkrijemo raka v začetnem stadiju, ko je z enostavnim operativnim posegom dobro ozdravljiv. V Sloveniji se pregledov premalo udeležujejo predvsem starejše ženske, med 50. in 64. letom starosti.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji premajhna tudi precepljenost proti HPV.

Zato pozivamo:
- ženske, še posebej v starosti 50−64 let, da se redno udeležujejo presejalnih pregledov tudi po koncu rodne dobe, saj jih še vedno ogroža rak materničnega vratu;
- starše, da cepijo svoje otroke proti HPV in s tem zmanjšajo tveganje, da bodo njihovi otroci zboleli s predrakavimi spremembami in raki, povezani z okužbami s HPV – med drugim so cepljena dekleta pomembno manj ogrožena za predrakave spremembe in raka materničnega vratu.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava