OI Ljubljana
Eng

2. Rožnati oktober - Svetovni mesec boja proti raku dojk

Podobno kot v večini razvitih držav je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah. Vsako leto za rakom dojk zboli vse več žensk. Številka je že presegla letno mejo 1000, starost zbolevanja se niža. Še vedno pa umre za rakom dojk letno okrog 400 žensk. Oktober - znan kot Rožnati oktober, svetovni mesec boja proti raku dojk - je mesec, ko naj bi predstavniki civilne družbe še bolj opozarjali na problematiko raka dojk, najpogostejšega raka žensk.

Prve aktivnosti v boju proti raku dojk so se začele v letu 1985. Namen je bil vzpodbuditi pozornost za to bolezen. Iz skromnih začetkov se je razvila celomesečna aktivnost Rožnati oktober. Ideja o Rožnatem oktobru se je rodila leta 1998 v Ameriki z namenom povečati osveščenost žensk o pomembnosti samopregledovanja dojk in rednega opravljanja mamografije in hitro zaživela tudi v drugih državah po svetu in v Evropi. Podpira jo Mednarodno zveza za boj proti raku (UICC). Vsako leto tako vedno več držav z vse obsežnejšimi akcijami opozarja na perečo problematiko raka dojk. Aktivnosti želijo doseči posameznike vseh starosti in narodnosti ter vseh družbenih položajev.

Predstavniki civilne družbe Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Europa Donna - slovensko združenje za boj proti raku dojk in Zveza slovenskih društev za boj proti raku bodo letos že drugo leto zapored skupaj organizirali številne aktivnosti v okviru Rožnatega oktobra.

Glavni cilj vseh aktivnosti bo osveščanje o raku dojk, pomembnosti samopregledovanja in rednega opravljanja mamografije. Petletno preživetje v Sloveniji je namreč za 10 odstotkov nižje od povprečnega v Evropi, razlog za to pa je predvsem slaba osveščenost žensk, zaradi česar več kot polovica žensk pride prvič k zdravniku z lokalno napredovalo ali metastatsko boleznijo. Z aktivnostmi bodo vsa tri društva informirala o nujnosti organizirane presejalne (screening) mamografije za vse ženske po 50. letu starosti na vsaki dve leti in o nujnosti vzpostavitve centrov za bolezni dojk po evropskih in slovenskih strokovnih smernicah.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava