OI Ljubljana
Eng

2. slovenski kongres paliativne oskrbe: »Z znanjem in izkušnjami do kakovostne paliativne oskrbe

Ob svetovnem dnevu paliativne oskrbe in hospica, ki ga obeležujemo drugo soboto v oktobru, bo konec tega tedna v Ljubljani potekal 2. Slovenski kongres paliativne oskrbe s sloganom: »Z znanjem in izkušnjami do kakovostne paliativne oskrbe«. Največji strokovni dogodek na področju paliativne oskrbe v Sloveniji bo tudi tokrat potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in s podporo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Na srečanju bodo domači in tuji strokovnjaki spregovorili o najbolj aktualnih temah s področja paliativne oskrbe, med drugim o mobilnih paliativnih timih.

Organizatorji srečanja bodo predstavili trenutno stanje in možnosti strokovne in organizacijske vzpostavitve delovanja mobilnih paliativnih timov v Sloveniji. Pri tem izpostavljajo, da bo za njihovo izvajanje ključna prepoznavnost in podpora pri  zdravstvenih delavcih – zdravnikih, medicinskih sestrah in drugih, ki sodelujejo pri obravnavi paliativnih bolnikov. Asist. mag. Mateja Lopuh, dr. med., državna koordinatorica paliativne oskrbe: ''Vsi, ki sodelujemo pri vpeljavi paliativnega pristopa, smo prepričani, da je to ena boljših stvari v razvoju medicine. Medicina je kot stroka doživela vrhunski tehnološki razvoj, paliativni pristop pa predstavlja tisto človečnost, spoštovanje, trajno skrb za bolnika, ki je nobena naprava ne zmore. Povezuje bolnika in družino in omogoča, da bolnik, če ima le možnosti in željo, lahko biva v domačem okolju. Včasih je prehod iz bolnišnice domov stresen, možnosti so manjše. Vpeljava mobilnih timov ta razkorak zmanjšuje. Strokovnjaki, ki so dodatno usposobljeni, v sodelovanju z družinskimi zdravniki in patronažno medicinsko službo, kakor tudi bolnišnico, stkejo neviden plašč okrog bolnika in njegove družine. Mrežo, ki omogoči varnost in uspešno lajšanje simptomov napredovale bolezni, kar je pravzaprav tudi definicija besede pallium.''

V Sloveniji letno umre skoraj 20. 000 ljudi, od tega večina zaradi kroničnih neozdravljivih bolezni. Večina med njimi potrebuje paliativno oskrbo. Maja Ebert Moltara, dr. med., predsednica kongresa in predsednica Slovenskega združenja paliativne in hospic oskrbe SZD, vodja Oddelka za akutno paliativno oskrbo na OI: ''V paliativno oskrbo smo vključeni številni, poleg bolnika in njegovih bližnjih tudi zdravstveni in ne-zdravstveni delavci. Nadgrajevanje in utrjevanje znanja s področja paliativne oskrbe je zato pomembno za vse nas. Velika potreba po izvajanju paliativne oskrbe ne sme biti zgolj izgovor za njen obstoj, temveč je treba tudi na tem področju strmeti v razvoj in čim večjo kakovost.''

Domači in tuji strokovnjaki o najbolj aktualnih temah s področja paliativne oskrbe

Na kongresu, ki bo potekal v Domus Medica, bodo priznani tuji in slovenski strokovnjaki spregovorili o najbolj aktualnih temah s področja paliativne oskrbe (PO):  paliativna oskrba bolnika v domačem okolju, obravnava simptomov v PO: težko dihanje, oskrba umirajočega, pomoč svojcem/negovalcem, žalovanje, prostovoljci v PO, oskrba bolnika z željo po predčasni smrti, s predstavitvijo dobrih praks v tujini. 

Kongres organizira Slovensko združenje paliativne in hospic oskrbe SZD skupaj z Onkološkim inštitutom Ljubljana, Državno koordinacijo razvoja paliativne oskrbe in Inštitutom za paliativno medicino in oskrbo Medicinske fakultete UM. Organizatorji v dveh dneh pričakujejo več kot 200 udeležencev srečanja.

Kaj je paliativna oskrba

Paliativna oskrba je aktivna celostna oskrba bolnikov z neozdravljivo boleznijo in podpora njihovim bližnjim. Paliativna oskrba priznava življenje in umiranje kot naraven proces: ne pospešuje smrti, niti je ne zavlačuje; njen glavni cilj je doseganje čim večje kakovosti življenja bolnika.

Več informacij o paliativni oskrbi:
http://www.paliativnaoskrba.si/
https://www.onko-i.si/si/dejavnosti/zdravstvena_dejavnost/skupne_zdravstvene_dejavnosti/paliativna_oskrba/

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava