OI Ljubljana
Eng

Državni program DORA se širi v Pomurje: danes pričetek slikanja žensk v Splošni bolnišnici Murska Sobota

Državni program za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA danes pričenja z delovanjem tudi v Pomurju. Splošna bolnišnica Murska Sobota je uspešno izpolnila strokovne zahteve in postala presejalni center v programu DORA. S tem bo v pomurskih občinah ženskam med 50. in 69. letom omogočena presejalna mamografija vsaki dve leti, s katero se lahko odkrije raka dojk, še preden se pojavijo tipni znaki bolezni. Z odprtjem novega centra je zdaj v program DORA vključenih 78 % vseh slovenskih žensk.

V prihodnjih dveh letih bodo na presejalno mamografijo v SB Murska Sobota povabljene vse ženske med 50. in 69. letom, ki imajo stalno prebivališče v občinah Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogaševci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana in Veržej. Skupaj je v teh občinah 17.157 žensk, starih od 50 do 69 let.

Ženske bodo na dom prejele pisno vabilo Onkološkega inštituta Ljubljana (OI), na katerem bosta določena datum in ura pregleda v murskosoboški enoti DORE. V primeru, da jim termin ne ustreza, se lahko prenaročijo na brezplačni telefonski številki 080 27 28, vsak dan od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro, ali pišejo na elektronski naslov dora@okno-i.si. Prav tako se lahko ženske na pregled naročijo same. Za presejalno mamografijo v programu DORA ženske ne potrebujejo napotnic, pregled je zanje brezplačen. S presejalno mamografijo lahko odkrijemo raka dojk, še preden se pojavijo tipni ali vidni znaki bolezni. To je zelo pomembno, saj je zdravljenje lahko uspešno, če je rak odkrit na začetni stopnji.

Presejalno slikanje dojk v stacionarnem centru DORE v SB Murska Sobota izvajajo strokovno usposobljeni radiološki inženirji, posebej izobraženi za program DORA in stalno nadzorovani s strani OI kot upravljavca programa. Vsako mamografsko sliko v DORI ločeno odčitata dva zdravnika radiologa. Kadar radiologi pri odčitavanju mamografskih slik vidijo spremembe na dojki, žensko na dodatne preiskave povabijo na OI v Ljubljano. Z odprtjem Presejalno-diagnostičnega centra programa DORA v UKC Maribor, ki je predvideno v 2018, bodo ženske iz SV dela Slovenije nadaljnje preiskave in zdravljenje nato opravljale v Mariboru.

Na slikanje v program DORA zdaj vabljenih 78 % vseh ustreznih žensk

Z začetkom izvajanja programa DORA v SB Murska Sobota je v program DORA vključenih 78 % vseh ustreznih slovenskih žensk. Poleg OE ZZZS Murska Sobota so v program DORA vabljene še ženske iz OE ZZZS Ljubljana, Maribor, Koper, Nova Gorica in delno Kranj, Novo mesto ter Krško.

Več o pričetku delovanje programa DORA v OE ZZZS Murska Sobota si lahko preberete na tej povezavi.

Foto Zauneker d.o.o.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava