OI Ljubljana
Eng

Evropska priporočila za bolnike z rakom v času epidemije COVID-19

Bolniki z rakom so ranljiva skupina, ki je bolj ogrožena za okužbo z novim koronavirusom, ob tem pa številni varnostni ukrepi v družbi in zdravstvenih ustanovah vplivajo tudi na način obravnave bolnikov. V tem času so zato izjemnega pomena ustrezni strokovni napotki za bolnike z rakom: za zmanjšanje tveganja za okužbo z virusom, za podpiranje bolnika k sodelovanju pri zdravljenju, za premagovanje tesnobe in stresa.

Pod okriljem Evropske zveze bolnikov z rakom (European Cancer Patient Coalition- ECPC) je mednarodna onkološka skupina 45 zdravnikov iz 26 držav pripravila celovita priporočila za bolnike z rakom v času epidemije COVID-19.

Pri nastajanju priporočil sta sodelovala tudi strokovnjaka Onkološkega inštituta Ljubljana doc. dr. Cvetka Grašič Kuhar, dr. med., in prof. dr. Primož Strojan, dr. med.

Priporočila so dostopna tudi v slovenskem jeziku in jih objavljamo spodaj v priponki in tukaj.

Slovenska priporočila se v nekaterih konkretnih primerih lahko nekoliko razlikujejo od evropskih priporočil ECPC, zato bolnikom svetujemo, da za te primere upoštevajo  priporočila slovenskih zdravstvenih ustanov oziroma državnih organov. Bolnikom svetujemo, da se z vprašanji o svojem zdravstvenem stanju obrnejo na lečečega onkologa.

Vsebina priporočil:

  • Splošne informacije za bolnike z rakom med pandemijo COVID-19
  • Kako se lahko zaščitim pred okužbo z novim koronavirusom
  • Kaj narediti, če ima nekdo simptome? Je na voljo cepivo ali zdravilo? Je kakšno prehransko ali drugo dopolnilo, ki ščiti pred okužbo s COVID-19?
  • Ostanite zdravi in uživajte doma. Napotki za premagovanje tesnobe in stresa
  • Zaupajte svojemu zdravniku in timu, ki vas zdravi
  • Ravnanje v onkološkem centru

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava