OI Ljubljana
Eng

Evropski teden boja proti raku materničnega vratu

Od 20. do 26. januarja 2008 poteka evropski teden boja proti raku materničnega vratu. V Evropi za rakom materničnega vratu vsako leto na novo zboli približno 50.000 žensk, 25.000 pa jih umre. Rak na materničnem vratu najpogosteje prizadene ženske med 35. in 49. letom, ko je po pogostnosti celo pred najpogostejšim rakom pri ženskah, rakom dojk. Evropsko združenje za boj proti raku na materničnem vratu je ob evropskem tednu boja proti tej bolezni poslance v Evropskem parlamentu v Bruslju povabilo k podpisu peticije za ukrepanje proti tej vrsti raka. Zveza želi s peticijo Evropski parlament, Evropsko komisijo in vlade evropskih držav pozvati k dejanjem, ki bi vodila k zmanjšanju obolevanja za rakom materničnega vratu in ki bi omogočila uvedbo učinkovito organiziranih presejalnih programov za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb, kar bi zmanjšalo obolevnost za to hudo boleznijo.

 V Sloveniji smo v zadnjih letih zabeležili zniževanje zbolevnosti. Od leta 2003 se je pogostnost pojavljanja raka materničnega vratu v Sloveniji znižala za 25 odstotkov, s čimer glede na pogostnost nismo več v vrhu evropskih držav, temveč nekje na sredini, je na včerajšnji novinarski konferenci o odkrivanju raka materničnega vratu v Sloveniji dejala prof. dr. Maja Primic Žakelj iz programa Zora, vodja epidemiologije in registra raka na Onkološkem inštitutu.

Od leta 2004 v Sloveniji izvajamo program ZORA (Zgodnje Odkrivanje RAka materničnega vratu), ki ženskam v starosti od 20 do 64 let omogoča brezplačen odvzem in analizo brisa materničnega vratu (PAP test) vsako tretje leto. V prihodnosti naj bi, poleg dobro organiziranega presejalnega programa, vpeljava cepljenja proti nekaterim genotipom humanih papiloma virusov (HPV) v nacionalno shemo cepljenja deklic (in dečkov), še znižala obolevnost.

V tednu boja proti raku materničnega vratu v državah po celi Evropi potekajo različne aktivnosti. Seznam držav in njihovih aktivnosti je na spletnem naslovu: http://www.ecca.info/webECCA/en/page.jsp?currentBlocId=4&nodeId=314&pays=GB&reader=9

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava