OI Ljubljana
Eng

Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu

12. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu bo potekal od 22. do 28. januarja 2018 pod okriljem Evropske zveze proti raku materničnega vratu.

Po uvedbi Državnega programa ZORA leta 2003 se je incidenca raka materničnega vratu v Sloveniji skoraj prepolovila. V letu 2014 je bila zabeležena najmanjša incidenca raka materničnega vratu v zadnjih 60 letih, to je v obdobju odkar deluje Register raka RS. V tem letu je zbolelo 114 žensk, skoraj polovico žensk manj kot leta 2003 in okoli 60 % žensk manj kot v začetku 60. let, ko je bila incidenca raka materničnega vratu v Sloveniji največja – to je tudi v evropskem merilu odličen uspeh.

Slovenske ženske so program ZORA dobro sprejele in več kot 70 % se jih redno udeležuje presejalnih pregledov. Čeprav, za razliko od drugih rakov, za rakom materničnega vratu praviloma zbolevajo mlajše ženske, v Sloveniji zaradi učinkovitega presejalnega programa ZORA v zadnjih letih zbolevajo najpogosteje starejše ženske po 50. letu starosti, ki se niso redno udeleževale programa ZORA. Neodzivnice praviloma zbolijo za razširjeno ali razsejano obliko raka, pri katerem je napoved izida bolezni slabša. Pri ženskah, ki se redno udeležujejo presejalnih pregledov, praviloma odkrijejo že predrakave spremembe (in jih zdravijo, preden se rak sploh razvije) ali pa odkrijejo raka v začetnem stadiju, ko je z enostavnim operativnim posegom dobro ozdravljiv. V Sloveniji se pregledov premalo udeležujejo predvsem starejše ženske, med 50. in 64. letom starosti.

Od leta 2009 v Sloveniji poteka brezplačno cepljenje deklic proti HPV v 6. razredu osnovne šole, po novem pa se lahko brezplačno cepijo tudi zamudnice, ki niso bile cepljene v rednem programu, dokler se šolajo. Presejalni interval se z vstopom cepljenih deklic v program ZORA ni spremenil in ostaja enak za cepljene in necepljene. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji precepljenost proti HPV premajhna.

Zato poziv za:

• ženske, še posebej v starosti 50−64 let, da se redno udeležujejo presejalnih pregledov tudi po koncu rodne dobe, saj jih še vedno ogroža rak materničnega vratu;
• starše, da dovolijo svojim otrokom, da se cepijo proti HPV in s tem zmanjšajo tveganje, da bodo njihovi otroci zboleli za predrakavimi spremembami in za raki, povezani z okužbami s HPV – med drugim so cepljena dekleta pomembno manj ogrožena za predrakave spremembe in raka materničnega vratu.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava