OI Ljubljana
Eng

Ključni dosežki v zadnjih letih

Osnovno poslanstvo Onkološkega inštituta (OI) je celostna obravnava bolnikov, zato je multidisciplinarnost in povezovanje vseh, ki sodelujejo pri obravnavi bolnikov, prednostna naloga in usmeritev. To uspešno udejanjamo s sledenjem najnovejšim dognanjem in z uvajanjem novih vrst ter oblik diagnostičnih preiskav in zdravljenja, sočasno z njihovo uveljavitvijo drugod po svetu. Tako prispevamo, da se umrljivost za rakom v Sloveniji zmanjšuje.

2008
Prva peritonektomija in intraoperativna kemoterapija s hipertermijo (HIPEC) v Sloveniji, ki se zaenkrat izvaja samo na OI. Kirurški poseg izvajamo pri izbranih bolnikih z razsejanim rakom, ki imajo bolezen omejeno le na trebušno votlino. S posegom v celoti odstranimo rakavo tkivo, nato pa v trebušno votlino apliciramo segreto raztopino citostatika v višjem odmerku, kot je sistemski odmerek. S tem lahko dosežemo boljše preživetje teh bolnikov, v določenih primerih lahko dosežemo celo ozdravitev.

2011
Uvedba imunoterapije s protitelesi, ki podaljša preživetje bolnika, kjer je indicirana.. Imunoterapija (biološko zdravljenje) spodbuja telesu lastne mehanizme, ki so naperjeni proti razrasti rakastih celic.

2013
Na podlagi presoje s strani Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) leta 2011 je Sektor radioterapije OI prejel naziv »kompetenčni center« in s tem postal prepoznan v mednarodnem prostoru kot center, ki izvaja kakovostno zdravljenje z obsevanjem in služi kot model ter učni center za druge radioterapevtske oddelke oz. centre tako v Sloveniji kot tujini.

2014
Začetek genetskega testiranja za načrtovanje zdravljenja raka jajčnikov, ki omogoča sodobno bolnici prilagojeno zdravljenje in posledično večjo kakovost življenja.

2017
Širitev programa zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA po celi državi za vse slovenske ženske med 50. in 69. letom starosti, kar omogoča ozdravitev večjemu številu bolnic z rakom dojke, ki je pri ženskah najpogostejša onkološka bolezen.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava