OI Ljubljana
Eng

Knjižica Dese Muck v podporo staršem pri odločanju o cepljenju proti HPV

V šolskem letu 2021/22 v Sloveniji 43,7-odstotna precepljenost šestošolk proti HPV, kar je najnižja precepljenost deklet od uvedbe programa cepljenja proti HPV v Sloveniji — strokovnjaki pozivajo starše mladostnic in mladostnikov, da omogočijo cepljenje proti HPV svojim otrokom in jih tako obvarujejo pred resnimi boleznimi kasneje v življenju.

Novost v šolskem letu 2023/24 – cepljenje proti HPV v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja za dve dodatni generaciji fantov na sistematskem pregledu v 1. in 3. letniku srednje šole; prav tako se lahko brezplačno cepijo tudi zamudnice in zamudniki.

Ljubljana, 5. 9. 2023 – »So stvari, za katere moramo poskrbeti starši«, pravi pisateljica Desa Muck v svoji novi publikaciji Blazno resno o HPV, ki jo je predstavila javnosti na današnjem srečanju na Onkološkem inštitutu Ljubljana z mediji in strokovnjaki, ki se vsakodnevno srečujejo s posledicami okužbe s HPV. Zveza slovenskih društev za boj proti raku je namreč letos k sodelovanju pri ozaveščanju o hudih posledicah, ki jih lahko povzroči okužba s HPV, povabila priznano slovensko mladinsko pisateljico Deso Muck. V sodelovanju s strokovnjaki je nastala poučna publikacija, s katero avtorica na svoj hudomušen in svojevrsten način nagovori predvsem starše, ki morajo ob začetku šolskega leta sprejeti odločitev glede cepljenja proti HPV v šestem razredu osnovne šole.

Ob predstavitvi publikacije je Desa Muck izpostavila: »Doletela me je velika čast, da smem sodelovati v tako pomembnem projektu, kot je vzpodbujanje staršev k razmisleku o cepljenju otrok proti posledicam virusa HPV. Zame je privilegij, kadar lahko kakorkoli prispevam k napredku javnega zdravja in ozaveščanju. Privilegij je tudi, ker sem se ob delu srečala z izjemnimi ljudmi, ki so z vsem srcem v svojem poslanstvu. Glede na vse strokovne podatke, ki so mi bili na voljo, in glede na vse, kar so s tem cepljenjem v preteklosti dokazano že dosegli, zdaj tudi sama verjamem, da se na tem področju lahko stori ogromno in v največji meri zmanjša zbolevanje za rakom pri ženskah in moških, ki so jo slabše odnesli pri okužbi z virusom HPV. Če imate kakršnekoli dvome o upravičenosti cepljenja, se prej zares dobro poučite, preden boste cepivu rekli ne in ogrozili zdravje svojih otrok v prihodnosti.«

Strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med.: »V šolskem letu 2021/22 smo v Sloveniji zabeležili najnižjo precepljenost deklet od uvedbe programa cepljenja proti HPV v Sloveniji. To skrb zbujajoče dejstvo nas opominja, kako nujno je stalno ozaveščanje o pomenu cepljenja proti HPV, za dosego visoke precepljenosti pa je ključno sodelovanje šolskih zdravnikov, pediatrov in ostalih zdravnikov skupaj s starši, mladostniki in učitelji. Danes želim tudi jasno povedati, da slovenska onkološka stroka podpira cepljenje proti HPV, saj bomo s tem preprečili nastanek številnih rakov, ki so povezani s to okužbo.«

Doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med., spec. javnega zdravja, predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku in vodja Državnega programa ZORA, ki ga upravljajo na Onkološkem inštitutu Ljubljana, se je Desi Muck in številnim strokovnjakom ter ustanovam, ki so sodelovali pri različnih korakih priprave publikacije, zahvalila za izjemno sodelovanje: »Pretekli meseci so minili v posebnem vzdušju, čutiti je bilo nov zagon in novo upanje, da nam po pandemskem padcu s skupnimi močmi ponovno uspe skok za vsaj 10-odstotnih točk v precepljenosti proti HPV. S tem bo letošnja generacija šestošolk in šestošolcev ponovno bolje zaščitena proti zelo raznolikim in tudi zelo hudim boleznim, ki jih okužbe s HPV povzročajo.«

Publikacija Blazno resno o HPV je objavljena na spletni strani: https://www.blaznoresno.si/  


Dodatne informacije: 
Elizabeta Radelj Pepevnik
eradelj@onko-i.si;  tel.: 051 649 332
 

Strokovnjaki z različnih področij, ki so danes skupaj pozvali k cepljenju deklic in dečkov proti HPV.

Pisateljica Desa Muck, avtorica knjižice Blazno resno o HPV, in doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med., predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku in vodja Državnega programa ZORA.

V sodelovanju s strokovnjaki je nastala poučna publikacija, s katero avtorica Desa Muck na svoj hudomušen in svojevrsten način nagovori predvsem starše, ki morajo sprejeti odločitev glede cepljenja proti HPV.

Strokovna direktorica Onkološkega inštituta izr. prof. Irena Oblak, dr. med., je izrazila podporo slovenske onkološke stroke cepljenju proti HPV.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava