OI Ljubljana
Eng

Letos v programu DORA preventivno mamografijo opravilo skoraj 100.000 žensk 

Državni presejalni program za raka dojk DORA je letos uspel nadoknaditi skoraj vse odpovedi načrtovanih slikanj zaradi spomladanske dvoinpolmesečne prekinitve po tem, ko se je država odločila, da bo zaradi prvega vala epidemije COVID-19 začasno zaustavila izvajanje presejalnih programov za raka. Z dodatnimi termini v posameznih presejalnih centrih in z delom v poletnih mesecih so v programu DORA slikali 99.671 žensk, kar je primerljivo z lanskim obsegom. Zaradi odkritih sprememb na mamografskih slikah so na dodatne obravnave – dodatno slikanje, ultrazvok, magnetno resonanco in v manjši meri tudi punkcijo, povabili 3.116 žensk. Z dodatno obravnavo so pri 575 ženskah odkrili raka dojk. 

»Dobri rezultati nas navdajajo z optimizmom. Kljub zaostrenim epidemiološkim pogojem nam je uspelo z organizacijo dela in sodelovanjem vseh sodelavcev po presejalnih centrih v Sloveniji nadoknaditi večino odpovedanih slikanj žensk med začasno spomladansko zaustavitvijo programa DORA. Zahvaljujemo se vsem ženskam, ki so nam zaupale in se v skrbi za svoje zdravje odzvale našim vabilom,« je povedala mag. Kristijana Hertl, dr. med., ki je letos novembra po tem, ko se je upokojil dolgoletni vodja programa DORA mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med., postala nova vodja. 

V programu DORA je ključni namen odkrivanje majhnih (netipnih) rakov, ko je verjetnost ozdravitve lahko bistveno večja. Tudi zdravljenje je manj obsežno, kar vpliva na boljšo kakovost življenja bolnic. Redna udeležba v organiziranem programu zgodnjega odkrivanja raka dojk dokazano v ciljni populaciji žensk zmanjšuje umrljivost za rakom dojk in povečuje preživetje bolnic. Dolgoročni cilj programa DORA je za tretjino zmanjšati število smrti žensk zaradi raka dojk. 

Program DORA, tako kot druga presejalna programa za raka ZORA in Svit, deluje ob upoštevanju strogih ukrepov za zagotavljanje varnosti v času drugega vala epidemije, saj je pomembno, da državljanke in državljani ne opuščajo možnosti zgodnjega odkrivanja raka.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava