OI Ljubljana
Eng

Letošnji svetovni dan proti raku začenja 3-letno kampanjo 2016–2018

Ljubljana, 4. februar 2016 ­– Mednarodna zveza proti raku (UICC), katere člana sta tudi Onkološki inštitut Ljubljana (OI) in Zveza slovenskih društev proti raku, na letošnji svetovni dan proti raku 4. februarja začenja 3-letno kampanjo pod geslom »Mi zmoremo. Jaz zmorem. (We can. I can.)«, ki išče odgovore na vprašanje, kaj lahko mi kot družba in jaz  kot posameznik naredimo za to, da zmanjšamo globalno breme raka. OI je ob tej priložnosti podprl projekt ozdravljenega bolnika z rakom Janeza Arka - Johnnyja, ki je svojo izkušnjo z rakom prenesel v pesem z naslovom ''Bitka''. Snemanje videospota je potekalo v prostorih Onkološkega inštituta, pesem bo javnosti prvič predstavljena danes.

 

Janez Arko – Johnny je pesem ''Bitka'' posnel skupaj z ljubljanskim raperjem Hodžo, ki je znan po pesmih z močnim sporočilom in je na slovenski rap sceni prisoten tako s samostojnimi singli kot tudi z odmevnimi sodelovanji z raperjem Zlatkom. S pesmijo želita z drugimi deliti zgodbo o bitki z rakom z vidika bolnika in prijatelja, ki ga podpira pri borbi. Ob tem sporočata, da se raka da premagati, ter upata, da bo ta pesem nekaterim prinesla potrebno motivacijo in voljo do borbe. Videospot je objavljen na vidoeportalu Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=AFYa8TXW0Pg.

 

UICC ob svetovnem dnevu raka sporoča, da karkoli že lahko naredimo sami zase ali za skupnost, bo pripomoglo k celovitemu boju proti raku:

Kaj lahko naredimo skupaj:

-       Spodbujamo politike, da ukrepajo in z učinkovitim zdravstvenim sistemom izboljšajo uspešnost zdravljenja, s celovitim programom obvladovanja raka pa skrbijo za napredek vseh ravni obvladovanja te bolezni.

-       Opozarjamo na nevarnostne dejavnike raka in spodbujamo zdrav življenjski slog.

-       Preganjamo napačne predstave in mite o raku.

-       Skrbimo za zdravo življenjsko in delovno okolje in zahtevamo od politikov, da nam tako okolje tudi omogočijo.

-       Zahtevamo dostop do primernega specifičnega in paliativnega zdravljenja.

-       Spodbujamo vse zdravstvene delavce k čim večji izobraženosti o obravnavi bolnikov z rakom.

-       Izboljšajmo sodelovanje vseh deležnikov, ki delujejo na področju obvladovanja raka.

 

Kaj lahko naredi vsak posameznik:

-       Živi zdravo.

-       Se udeležuje presejalnih programov.

-       Je pozoren na vse zdravstvene spremembe.

-       Pomaga drugim bolnikom ali sam prosi za pomoč.

-       Aktivno sodeluje pri zdravljenju.

-       Deli svojo zgodbo z drugimi.

 

Pridružite se kampanji, 4. februarja napišite, kaj lahko storite na svojo dlan in geslo pokažite drugim, poslikajte ga in ga pošljite prijateljem, delite svoja gesla na družabnih omrežjih!

 

Svetovni dan proti raku je namenjen ozaveščanju prebivalstva, politikov in strokovne javnosti o pomenu raka za sodobno družbo.

 

Tako kot rak prizadene vsakega posebej na različne načine, si lahko vsi skupaj na razne načine prizadevamo, kako zmanjšati breme bolezni za posameznika, družine, lokalno skupnost in družbo kot celoto.

 

 

 

dr. Maja Primic Žakelj, dr. med.

Vodja Epidemiologije in registra raka na Onkološkem inštitutu Ljubljana in

Predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava