OI Ljubljana
Eng

Letošnji svetovni dan raka pod geslom ''Miti in resnice o raku''

Ljubljana, 1. februar 2013 ­– 4. februarja Mednarodna zveza za boj proti raku (UICC) obeležuje svetovni dan boja proti raku, ki letos poteka pod geslom ''Miti in resnice o raku.'' Rak je eden od najpogostejših vzrokov smrti v svetu, zato Onkološki inštitut Ljubljana, ki je tudi član UICC, podpira prizadevanja te organizacije za osveščanje prebivalstva o raku.

Strokovni direktor OI prof. dr. Janez Žgajnar, dr. med.: ''Rak je še vedno bolezen, povezana z neznanjem ter s številnimi predsodki in miti, s katerimi si ljudje pomagamo pri soočanju s to pogosto še vedno usodno boleznijo. Tudi zaradi tega bolezen pogosto odkrivamo prepozno, bolniki lahko odklanjajo zdravljenje, ki ga priporočamo zdravniki, ali pa imajo bolniki po končanem zdravljenju težave pri vračanju v njihovo običajno življenje. Čeprav rak bolnika (in bližnje) prizadene večplastno, ne le telesno, moramo nanj gledati kar se da razumsko, skladno z dejstvi, ki jih o tej bolezni poznamo. Tematika letošnjega svetovnega dneva boja proti raku je zato zelo pomembna za pravilen odnos do raka in vzpostavljanje pogojev za čim uspešnejšo obravnavo bolnikov z rakom.''

Po podatkih Registra raka na OI v Sloveniji letno za rakom zboli okrog 12.000 ljudi, umre pa jih približno 6.000. Glede na trenutne trende lahko pričakujemo, da bo med rojenimi leta 2009 za rakom do 75. leta starosti zbolel eden od dveh moških in ena od treh žensk. Vodja Epidemiologije in registra raka na OI prof. dr. Maja Primic Žakelj, dr. med.,: ''V Sloveniji je pri moških najpogostejši rak prostate, ki je na tem mestu zamenjal pljučni rak. Pri ženskah je najpogostejši rak dojk. Pet najpogostejših vrst raka pri nas – kožni (razen melanoma), raki debelega črevesa in danke, prostate, pljuč in dojke − obsegajo 59 % vseh novih primerov rakavih bolezni. Raki teh organov so sicer povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in čezmernim pitjem alkoholnih pijač; ogroženost z njimi je treba zmanjšati z ukrepi primarne preventive.'' Pri obeh spolih se incidenca veča pri raku debelega črevesa in danke, malignem melanomu in drugih kožnih rakih, trebušni slinavki in ne-Hodgkinovem limfomu. Pri moških se veča še incidenca raka mod, pri ženskah pljučnega raka in raka materničnega telesa.

 

POVZETEK SPOROČIL MEDNARODNE ZVEZE ZA BOJ PROTI RAKU


MIT ŠT: 1:
Rak je izključno zdravstveni problem.

RESNICA: Rak ni le zdravstveni problem. Ima obsežne družbene, gospodarske in razvojne implikacije,  vpliva pa tudi na človekove pravice.

  • Rak predstavlja velik izziv za razvoj, saj ogroža družbeni in gospodarski napredek po vsem svetu.

 

MIT ŠT: 2: Rak je bolezen bogatih, starejših in razvitih držav. 

RESNICA: Rak je globalna epidemija. Prizadene ljudi vseh starosti in vse socialno-ekonomske skupine, pri čemer nesorazmerno breme nosijo države v razvoju. 

  • Rak danes povzroči več smrti po svetu kot virus HIV/AIDS, tuberkuloza in malarija skupaj. Leta 2008 so več kot 55 % od skupno 7,6 milijona smrti zaradi raka zabeležila manj razvita območja sveta. Do leta 2030 naj bi 60 do 70 % od predvidenih 21,4 milijona novih primerov raka beležile države v razvoju.
  • Dostop do lajšanja bolečin je izjemno nepravičen, pri čemer se več kot 99 % neobravnavanih in bolečih smrti zgodi ravno v državah v razvoju. Leta 2009 so bile Avstralija, Kanada, Nova Zelandija, ZDA in nekatere evropske države skupaj odgovorne za več kot 90 % svetovne porabe opioidnih analgetikov;  ostalih 80 % svetovne populacije je torej porabilo manj kot 10 % svetovnih zalog.
  • Približno 50 % primerov raka v državah v razvoju nastopi pri posameznikih, mlajših od 65 let. To je tragično tako za družine kot tudi za prebivalstvo in lahko dolgoročno vpliva na gospodarski razvoj.
  • Najpogostejše dejavnike tveganja za nastanek raka, npr. slabo prehranjevanje, uporaba tobaka, telesna nedejavnost in čezmerno uživanje alkohola, močno pogojujejo demografske razlike.

 

MIT ŠT. 3: Rak je smrtna obsodba.

RESNICA: Številne vrste raka, za katere je nekoč veljalo, da so smrtna obsodba, lahko danes pozdravimo in pri mnogih onkoloških bolnikih s njihovo bolezen zdaj lahko učinkovito zdravimo.

  • Razen v nekaj izjemah velja, da so zgodnje oblike raka manj smrtonosne in lažje ozdravljive kot rak v pozni fazi.
  • V državah z več kot desetletjem izkušenj s programi presejanja raka dojk beležijo bistveno nižjo umrljivost za to boleznijo.
  • V globalnem oziru je za vzpostavitev pravičnosti treba zmanjšati razlike v izidih bolezni raka med revnimi in bogatimi državami.

 

MIT ŠT. 4: Rak mi je usojen.

RESNICA: Tretjino najpogostejših vrst raka je moč preprečiti s pravilnimi strategijami.

  • Globalne, regionalne in nacionalne politike ter programi, ki spodbujajo zdrav življenjski slog, so ključnega pomena za zmanjšanje vrst raka, ki ga povzročajo dejavniki, kot so čezmerno uživanje alkohola, nezdravo prehranjevanje in pomanjkanje telesne dejavnosti. Z izboljšanjem prehrane, s telesno dejavnostjo in ohranjanjem zdrave telesne teže lahko preprečimo skoraj tretjino najpogostejših vrst raka.
  • Bolniki, katerih raka je v razvitem svetu moč pozdraviti, v državah v razvoju po nepotrebnem trpijo in umirajo zaradi pomanjkanja ozaveščenosti, sredstev in dostopa do cenovno dostopnih, učinkovitih ter kakovostnih storitev, ki omogočajo zgodnjo diagnozo, ustrezno zdravljenje in oskrbo.

 

Več informacij: http://www.worldcancerday.org

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava