OI Ljubljana
Eng

Na 16. seji Sveta Onkološkega inštituta Ljubljana člani sprejeli predlog novega Statuta OI in se seznanili s poročilom o prostorski širitvi

V četrtek, 11. maja 2023, je potekala 16. seja Sveta Onkološkega inštituta Ljubljana (OI), na kateri so člani med drugim sprejeli predlog novega Statuta OI, seznanili so se tudi s poročilom o investiciji za prostorsko širitev inštituta in poročilom o aktualnem stanju na področju informatike inštituta.

Sprejet predlog novega Statuta Onkološkega inštituta Ljubljana

Decembra 2022 je Vlada RS sprejela nov sklep o ustanovitvi javnega zdravstvenega zavoda Onkološki inštitut Ljubljana, v skladu s katerim je treba uskladiti tudi statut zavoda. Ministrstvo za zdravje je v začetku maja posredovalo čistopis statuta z nekaj vsebinskimi predlogi, ki jih je inštitut preučil in podal dopolnitve. Nov Statut (v skladu s Sklepom o ustanovitvi) na novo določa sestavo sveta zavoda in način njegovega delovanja, definira naloge in pristojnosti organov zavoda ter postavlja temelje notranji organizaciji zavoda. Člani Sveta so danes sprejeli predlog novega Statuta OI.

Investicija za srednjeročno reševanje prostorske stiske inštituta
V nadaljevanju so se člani Sveta OI seznanili s poročilom o investiciji za prostorsko širitev inštituta, in sicer glede gradnje dodatnega stolpiča (objekta R) ter nadzidave stavbe H. OI že več let opozarja na hudo prostorsko pomanjkanje, zaradi česar za nekatere dejavnosti že najema zunanje prostore. Glavni cilj investicije je zagotovitev ustreznejših prostorskih pogojev za opravljanje zdravstvenih storitev ter zagotavljanje varne in strokovne obravnave bolnikov. Pri obstoječi stavbi H je predvidena nadzidava za dodatni dve etaži, kar bi inštitutu prineslo dodatnih 3.500 m2. Z gradnjo dodatnega stolpiča s šestimi etažami, t. i. objekt R, ki bi bil ustrezno povezan s preostalimi stavbami inštituta, pa bi inštitut pridobil dodatnih cca 5.500 m2 prostorov. OI ob tem ponovno opozarja, da ti dve investiciji pomenita le srednjeročno rešitev velike prostorske stiske. OI trenutno čaka na izdajo gradbenega dovoljenja, pri čimer je Mestna občina Ljubljana Ministrstvu za zdravje kot investitorju že izdala odločbo o odmeri komunalnega prispevka. OI je tudi že pristopil k pripravi projektne dokumentacije za izvedbo.

V skrajševanje čakalnih dob za preiskavo PET/CT z dodatnim aparatom in nacionalno investicijo za ciklotron
Člani Sveta OI so se seznanili z rednim poročilo o čakalnih dobah. Tudi tokrat je bilo poudarjeno, da inštitut nima nedopustnih čakalnih dob za priznane vrste zdravstvenih storitev (prvi, kontrolni in konziliarni pregled).Še vedno pa izstopa čakalna doba na preiskavo PET/CT, ki je zadnji mesec daljša in znaša 48 dni (prejšnji mesec 39 dni). Ponovno beležimo prekomerno čakalno dobo na preiskavo MR, ki je trenutno dan krajša kot prejšnji mesec in znaša 18 dni. V primerjavi s čakalno dobo za PET/CT z istimi meseci lanskega leta podatki kažejo, da je bila lani krajša, saj je znašala 35 dni, prav tako je bila krajša tudi čakalna doba za MRI, ki je znašala 6 dni. Razlog za to so vse večje potrebe po omenjenih preiskavah. Srednje oz. dolgoročna rešitev je kadrovska, prostorska in strojna širitev za obe preiskavi, predvsem pridobitev dodatne aparature PET/CT, ki jo OI že načrtuje. Ob tem je nujna tudi nacionalna rešitev za zagotovitev več aparatov PET/CT, Slovenija pa potrebuje tudi lastni ciklotron za proizvodnjo radiofarmakov. Glede tega dogovori z UKC Ljubljana in UKC Maribor ter Ministrstvom za zdravje in ostalimi deležniki že tečejo.

Člani Sveta OI so se na seji seznanili tudi s poročilom o aktualnem stanju na področju informatike inštituta in s poročilom o ključnih investicijah v vrednosti nad milijon evrov.
 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava