OI Ljubljana
Eng

Na 17. seji Sveta OI so se člani seznanili s poročilom o investiciji za prostorsko širitev inštituta in sprejeli posodobljen predlog novega Statuta OI

V četrtek, 15. junija 2023, je potekala 17. seja Sveta Onkološkega inštituta Ljubljana (OI), na kateri so se člani Sveta seznanili s poročilom o investiciji za prostorsko širitev inštituta in projektu vzpostavitve ciklotrona v Sloveniji ter sprejeli posodobljen predlog novega Statuta OI.

OI pridobil gradbeno dovoljenje za prizidavo stolpiča in nadzidavo objekta H
Člani Sveta OI so se seznanili s poročilom o investiciji za prostorsko širitev inštituta, in sicer, da je 2. junija 2023 OI pridobil gradbeno dovoljenje za prizidavo dodatnega stolpiča (objekta R) ter nadzidave objekta H. OI je sicer že pristopil k pripravi projektne dokumentacije za izvedbo teh dveh investicij, ki bosta vsaj srednjeročno omilili veliko prostorsko stisko inštituta. 

Sprejet dopolnjen predlog novega Statuta Onkološkega inštituta Ljubljana
Svet OI je na prejšnji seji v začetku maja sprejel predlog novega Statuta, ki je bil usklajen s sklepom Vlade RS o ustanovitvi javnega zdravstvenega zavoda OIL, sprejetim decembra 2022. OI je predlog nato poslal v mnenje sindikalnim predstavnikom na OI in v pregled Ministrstvu za zdravje (MZ), na današnji seji pa je Svet OI obravnaval dopolnjen predlog novega Statuta in ga sprejel. 

Za skrajšanje čakalnih dob OI pridobil drugo aparaturo PET/CT, nujna pa je čimprejšnja vzpostavitev ciklotrona v Sloveniji
Člani Sveta OI so se seznanili z rednim poročilo o čakalnih dobah. Tudi tokrat je bilo poudarjeno, da inštitut nima nedopustnih čakalnih dob za priznane vrste zdravstvenih storitev (prvi, kontrolni in konziliarni pregled). Še vedno izstopa čakalna doba na preiskavo PET/CT, ki je zadnji mesec malenkostno krajša in znaša 41 dni (prejšnji mesec 48 dni). OI ponovno beleži prekomerno čakalno dobo tudi na preiskavo MR, ki je daljša kot prejšnji mesec (18 dni) in znaša 22 dni. Srednje oz. dolgoročna rešitev je kadrovska, prostorska in strojna širitev za obe preiskavi, pri čemer je OI pred nekaj tedni pridobil drugi aparat PET/CT in konec maja že pričel s postopnim uvajanjem kliničnega dela z napravo. Nujna je tudi zamenjava starejšega aparata, ki mu v avgustu 2023 poteče pogodba o vzdrževanju. Slednji poleg diagnostike omogoča tudi načrtovanje obsevanja ter za ugotavljanje učinkovitosti onkološkega zdravljenja, kar še dodatno omeji diagnostične kapacitete za izvajanje preiskav PET/CT.
OI je ponovno opozoril, da so čakalne dobe na preiskave PET/CT nacionalni problem in da je pridobitev lastnega ciklotrona za proizvodnjo izotopov v Sloveniji vse večja nuja, saj je dobava izotopov iz tujine v zadnjem času vedno bolj motena, predvsem v popoldanskem času in ob sobotah. Posledično je izraba tovrstne drage medicinske opreme slabša, čakalna doba pa se veča. Glede tega dogovori z UKC Ljubljana in UKC Maribor ter Ministrstvom za zdravje in ostalimi deležniki aktivno potekajo. V maju 2023 je bila pripravljena programska zasnova in DIIP za projekt vzpostavitve ciklotrona, ki bi bil umeščen v UKC Ljubljana. To je bilo že poslano Uradu RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, ki bo vodil projekt. Izdelana je bila tudi okvirna časovnica projekta, ki konec izvedbe predvideva decembra 2026.

Člani Sveta OI so se na današnji seji seznanili še z dopolnitvami finančnega načrta OI 2023, k čemur je pozvalo Ministrstvo za zdravje. Svet OI je popravljen in dopolnjen program dela ter finančni načrt za leto 2023 potrdil. Člani so se seznanili tudi z revizijskimi ugotovitvami in priporočili za napredek realizacije ukrepov za leto 2021 in 2022 ter s poročilom o ukrepih za zagotavljanje časovnice za informacijske rešitve.
 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava