OI Ljubljana
Eng

Nadaljevanje kampanje #brezizgovorov: prepoznajmo zgodnje znake pogostih rakov

Združenje slovenskih organizacij bolnikov z rakom ONKO NET nadaljuje s svojimi aktivnostmi v okviru vseslovenske posebne kampanje #brezizgovorov, s katero želijo ozavestiti in opolnomočiti širšo javnost v skrbi za lastno zdravje – več kot tretjino primerov bolezni rak je namreč mogoče s preventivnim ravnanjem preprečiti, drugo tretjino pa je ob zgodnjem odkritju bolezni mogoče povsem pozdraviti. Kampanja zato ozavešča o prvih znakih najpogostejših rakavih obolenj in spodbuja k aktivnem odzivu.

Kampanja #brezizgovorov se osredotoča na prepoznavanje zgodnjih znakov najpogostejših rakavih obolenj – kožni rak, krvni rak, rak dojk, rak debelega črevesa in danke, rak prostate in pljučni rak, vključene pa so tudi zgodbe bolnikov in izjave zdravnikov. V Združenju slovenskih organizacij bolnikov z rakom opozarjajo, kako pomembno je poznavanje lastnega telesa, prepoznavanje prvih znakov nevarnih sprememb ter hitro in učinkovito ukrepanje. Od hitre reakcije in zgodnjega odkrivanja je namreč odvisna uspešnost zdravljenja, zato ONKO NET poziva, da ob opaženi spremembi ali bolečini takoj poiščemo strokovni posvet.

Mini kampanje #brezizgovorov se začenjajo s kožnim rakom, nato pa sledijo krvni rak (19. september), rak dojk (10. oktober), rak prostate (31. oktober), rak debelega črevesa in danke (21. november), kampanja pa se bo zaključila s pljučnim rakom (12. december). 

Prepoznavanje prvih znakov kožnega raka

Kožni rak je najpogostejši rak pri ljudeh, ki ga delimo na melanomskega in nemelanomskega. V Sloveniji je leta 2019 za kožnim rakom (nemelanomski) zbolelo 3.609 ljudi, za malignim melanomom kože pa 636. Primarna preventiva kožnega raka nasploh in melanoma je v preprečevanju nezaščitenega izpostavljanja soncu – izogibanje se soncu v času največje obremenitve z UV-sevanju, uporabi SPF zaščitne kreme in ustreznih pokrivnih oblačil. 

Prvi znaki kožnega raka so lahko spremembe na koži, ki se ne celijo ali pa spremembe kožnih izrastkov in znamenj (večanje, sprememba oblike ali barve – iz običajne rjave v temno rjavo ali celo črno barvo, včasih tudi v rdečkaste in mlečne odtenke), krvavitve iz kožnih znamenj ali pa vnetni kolobarji okrog kožnih znamenj, zato je potrebno ob kakršnikoli opaženi spremembi takoj poiskati strokovni posvet.  

Foto: ONKO NET

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava