OI Ljubljana
Eng

Novo letno poročilo Registra raka Republike Slovenije že na spletu

V maju je izšlo letno poročilo Registra raka Republike Slovenije, v katerem so podatki o raku v letu 2007, pa tudi ocena incidence v letu 2010. Spletno verzijo najdete na strani: www.onko-i.si/rrs.  

 

Letos Register praznuje 60. rojstni dan, zato smo poročilu nadeli novo oblačilo, naslov pa posplošili v »Rak v Sloveniji«, saj v publikaciji že več let ne prikazujemo le incidence, ampak tudi umrljivost iz podatkov Inštituta za varovanje zdravja, včasih tudi preživetje ali kake druge kazalnike bremena raka v naši državi. Vsebina poročila je podobna kot prejšnja leta, le da smo pregledneje napisali uvodni del, opustili tabelo, kjer so bili raki razvrščeni tudi po 8. reviziji mednarodne klasifikacije bolezni (4b), namesto števila novih bolnikov po bolnišnici diagnoze in število napotenih na Onkološki inštitut Ljubljana pa v tabelah 10a, b in c prikazujemo, v katerih bolnišnicah in kako so bili bolniki, ki so zboleli leta 2007, prvič zdravljeni. Poleg celotne prevalence postaja vse bolj zanimiva tudi delna, izračunana glede na različno število let življenja bolnikov po diagnozi; tako je izpopolnjena tudi tabela 11.

 

Leta 2007 je bilo registriranih 11.607 novih primerov raka, kar je za več kot 500 novih primerov več kot leta 2006; predvidevamo, da bo leta 2010 novih primerov že blizu 13.000. Vse druge podatke o raku pri nas, ki vas zanimajo, lahko poiščete v spletni publikaciji. Upamo, da bo jeseni že deloval interaktivni državni spletni portal SLORA, kjer boste lahko hitro in preprosto poiskali podatke o raku, ki vas zanimajo, ne da bi morali za pregled skozi več let po predalih ali na spletu iskati posamezna stara letna poročila. Seveda vas bomo o tem, kdaj bo spletno mesto aktivno, posebej obvestili.

 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava