OI Ljubljana
Eng

Obisk predsednika Vlade RS in ministra za zdravje na Onkološkem inštitutu Ljubljana

Včeraj sta Onkološki inštitut Ljubljana (OI) obiskala predsednik Vlade RS dr. Robert Golob in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Sprejeli so ju v. d. generalnega direktorja OI Andraž Jakelj, mag. jav. upr., strokovna direktorica izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med., in pomočnica strokovne direktorice za področje zdravstvene nege Aleksandra Grbič, dipl. m. s., univ. dipl. org. Ob obisku sta predsednik vlade in minister izrazila zahvalo vsem zaposlenim na OI pri skrbi za slovenske bolnike z rakom ter poudarila nacionalni pomen inštituta pri razvoju onkologije v Sloveniji. Seznanila sta se z delovanjem OI v času epidemije covid-19, ko je OI vseskozi zagotavljal neprekinjeno izvajanje onkološke dejavnosti. Ob tem je OI izkazoval pozitivno poslovanje in nadaljeval z izvajanjem ciljev, ki so zapisani v lani sprejeti novi strategiji inštituta za obdobje 2021-2026. Vodstvo OI je predsedniku vlade in ministru predstavilo dolgoletno težavo – veliko prostorsko stisko inštituta, ki se iz leta v leto še povečuje; v ta namen so si skupaj ogledali nekatere najbolj obremenjene oddelke.

»Zelo nas veseli obisk predsednika vlade in ministra za zdravje, saj to kaže, da je za Slovenijo onkologija prioriteta in da se država zaveda tako velikosti bremena raka kot tudi pomena inštituta kot edinega terciarnega vseobsegajočega centra za obravnavno bolnikov z rakom v državi. Danes s sodobnim, multidisciplinarnim in visoko strokovnim pristopom zasedamo edinstveno mesto med slovenskimi zdravstvenimi ustanovami. Med epidemijo covid-19 smo uspeli zagotoviti neprekinjeno izvajanje onkološke dejavnosti, kar brez zavzetosti in požrtvovalnosti vseh zaposlenih ne bi bilo izvedljivo,« je povedala strokovna direktorica izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med.

Epidemiološki kazalniki kažejo, da je rak v Sloveniji največji javnozdravstveni problem, saj je med vzroki smrti na prvem mestu pri moških in na drugem mestu pri ženskah, podobno pa je tudi v drugih razvitih državah. Tudi globalni kazalniki kažejo, da je rak epidemija sodobnega časa. Letno v Sloveniji za rakom zboli že več kot 16.000 ljudi. Onkološki inštitut Ljubljana za uresničevanje svoje ključne vloge kot celovitega centra za obravnavo bolnikov z rakom v Sloveniji nujno potrebuje pri reševanju prostorske stiske nadaljnjo podporo Ministrstva za zdravje; ključno za zagotavljanje vrhunske obravnave onkoloških bolnikov v prihodnje pa je ustrezno reševanje kadrovskega manka zdravstvenega osebja, kar pa je izziv za državo kot celoto.

Predsednik Vlade RS in minister za zdravje sta pobližje spoznala pomen izobraževanja in raziskovanja na OI za celotno Slovenijo, vlogo nacionalnega Registra raka, presejalnih programov ZORA in DORA, ki jih upravlja OI. Letos je OI od Ministrstva za zdravje v upravljanje prevzel tudi Državni program obvladovanja raka (DPOR) z namenom še bolj strokovnega in operativnega način vodenja tega programa, ki usmerja enega najkompleksnejših področij našega zdravstvenega sistema in s katerim želi država zagotoviti še boljšo kakovost življenja vseh bolnikov z rakom v držav.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je ob obisku zagotovil, da so v Nacionalnem programu za okrevanje in odpornost na voljo povratna sredstva, ki bodo namenjena tudi za razvojne projekte v zdravstvu, med katere spadata tudi širitev Onkološkega inštituta v Ljubljani in protonski center. Dr. Erik Brecelj, dr. med., ki je na obisku sodeloval kot član Strateškega svet za prenovo zdravstvenega sistema pri ministrstvu za zdravje, je ob tem povedal: »Obisk vidim kot podporo javnemu zdravstvu. Govorili smo o protonskem centru, ki bo javni projekt; drag, ampak dvignil bo Onkološki inštitut na visok nivo«. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je v izjavi dotaknil tudi Državnega programa za obvladovanje raka, ki ga od letos upravlja OI, in sicer je napovedal, da se bodo v začetku prihodnjega leta pričeli dogovori za vzpostavitev mreže zdravljenja onkoloških bolnikov v državi.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava