OI Ljubljana
Eng

Oddelek za akutno paliativno oskrbo OI obeležuje deset let delovanja

Ljubljana, 21. marec 2017 – Oddelek za akutno paliativno oskrbo (OAPO) Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) letos praznuje deset let ustanovitve in delovanja, kar je obeležil s strokovno prireditvijo v torek, 21. marca 2017, na kateri so predavali domači in tuji strokovnjaki, med njimi priznani nemški strokovnjak prof. dr. Raymond Voltz, dr. med., direktor paliativnega oddelka Univerzitetne bolnišnice v Kölnu. Vodja OAPO Maja Ebert Moltara, dr. med.,: ''Kot velik uspeh v desetih letih delovanja oddelka štejemo to, da smo s sodelavci strokovno oskrbeli številne bolnike in njihove svojce, ki so naša znanja in veščine potrebovali. Izpostaviti je treba mednarodno akreditacijo kot center odličnosti za področje paliativne oskrbe, ki smo jo prvič prejeli leta 2009 in od takrat že dvakrat obnovili, saj nam vseskozi daje potrdilo, da je razvoj paliativne oskrbe na Onkološkem inštitutu na pravi poti. Razumevanje in sprejemanje ter uvajanje paliativne oskrbe v slovenski zdravstveni sistem namreč zahteva svoj čas in poteka postopno, po korakih.'' 

Udeležence prireditve je sprva nagovorilo vodstvo OI. V nadaljevanju je prva vodja oddelka prim. Jožica Červek, dr. med., predstavila svoja razmišljanja o razvoju paliativne oskrbe v preteklosti. Zdravnica z OAPO Jana Pahole Goličnik, dr. med., je predstavila analizo opravljenega dela OAPO v desetih letih delovanja. Sledilo je predavanje prof. dr. Raymonda Voltza, ki je predstavil razvoj njihovega oddelka. Milena Remic iz Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo in Mojca Senčar iz Europe Donne sta predstavili vidik bolnikov in svojcev - svoje izkušnje na OI in videnje pomena paliativne oskrbe. Srečanje je s pogledom v prihodnost oddelka zaključila Maja Ebert Moltara, dr. med.

Analiza opravljenega dela v desetih letih
Paliativna oskrba na OI se izvaja od ustanovitve inštituta na vseh kliničnih oddelkih inštituta, na OAPO pa so obravnavani bolniki, ki potrebujejo specialistično paliativno oskrbo – ko se pojavijo kompleksnejši simptomi ali preplet več težje obvladljivih telesnih, psihičnih, socialnih in duhovnih simptomov. Oddelek je tudi učna baza za izobraževanje osebja, zaposlenega na OI, in v drugih zdravstvenih ustanovah, ker to zagotavlja nepretrgano paliativno oskrbo in razvoj paliativne oskrbe za bolnike z rakom po vsej državi.

Na področju kliničnega dela je OAPO v desetih letih na obravnavo sprejel več kot 2.000 bolnikov, pri čimer se je število sprejemov v tem času na letni ravni podvojilo. Na letni ravni zaposleni na OAPO opravijo še približno 150 konziliarnih pregledov na drugih oddelkih OI in 220 pregledov v ambulanti za zgodnjo paliativno oskrbo. V letu 2016 so zaposleni OAPO sodelovali pri 159 družinskih sestankih, koordinatorji za paliativno oskrbo pa so bili v obravnavo bolnikov OI vključeni več kot 350-krat.

Oddelek je ob kliničnem delu vseskozi opravljal tudi številne druge aktivnosti na področju izobraževalne in raziskovalne dejavnosti: izobraževanje dijakov in študentov zdravstvene nege, študentov medicine, na oddelku potekajo kroženja med specializacijo za družinske zdravnike, urgentne zdravnike, internistične onkologe in radioterapevte; oddelek je izvedel številne delavnice in predavanja za zaposlene OI in tudi zunaj OI in sodeloval ali še sodeluje v več raziskavah s področja paliativne oskrbe.

Pomembnejši dosežki Oddelka za akutno paliativno oskrbo:

  • Leta 2008 izdaja prvih strokovnih priročnikov v slovenskem jeziku za področje paliativne oskrbe — Pogosta vprašanja v paliativni oskrbi in Zdravila za uporabo v paliativni medicini.
  • OI je leta 2009 prejel mednarodno akreditacijo ESMO kot center odličnosti za paliativno oskrbo in jo obnovil leta 2012 ter 2016.
  • 2009-2010 sodelovanje v pilotnem projektu Ministrstva za zdravje 'Izvajanje celostne paliativne oskrbe v ljubljanski, gorenjski in pomurski regiji'.
  • Na 12. kongresu Evropske zveze za paliativno oskrbo leta 2011 v Lizboni je paliativni tim prejel nagrado za predstavljeni poster z naslovom Pogled otrok na paliativno oskrbo (Children's view on Palliative care), ki so ga zaposleni pripravili v sodelovanju s prostovoljci OI in šolarji OŠ Kresnice. Poster je bil izbran med 8 najboljših od skupaj 1100 predstavljenih.
  • Leta 2012 izvedba vseslovenskega projekta Metulj, katerega namen je bolnikom z neozdravljivo boleznijo in njihovim svojcem ponuditi več informacij in praktičnih znanj, ki bi olajšale skrb za bolnika z neozdravljivo boleznijo v domačem okolju (pripravljenih 20 vsebin s področja paliativne oskrbe bolnika, ki so na voljo v tiskani obliki (informativne zloženke) ter dostopne tudi na spletnem mestu www.paliativnaoskrba.si)
  • Leta 2015 soorganizacija dvodnevnega Slovenskega kongresa paliativne oskrbe z naslovom V luči dostojanstva življenja pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava