OI Ljubljana
Eng

Odprto pismo vodstva OI bolnikom

Ob ponovnih neresničnih navajanjih o dogajanjih na Onkološkem inštitutu Ljubljana v zadnjih dneh je vodstvo OI na onkološke bolnike in javnost naslovilo odprto pismo.

Spoštovani,

na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OIL) z zgroženostjo in zaskrbljenostjo spremljamo ponovno gonjo proti naši ustanovi. V tem nerazumljivem početju se vztrajno pojavljajo laži, čeprav smo javnost prek medijev o vseh odprtih vprašanjih sproti obveščali. Med drugim tudi o tem, da je izredni strokovni nadzor nedvoumno ovrgel trditev, da naj bi bolniki zaradi prepovedi operiranja utrpeli škodo. Žal pa naša stališča, ki so vedno podkrepljena z argumenti, niso ustrezno predstavljena ali pa so celo prezrta.

Kot posebej nesprejemljive ocenjujemo obtožbe, ki jih širi peščica ljudi kar v imenu vseh onkoloških bolnikov, ki jih v Sloveniji živi že skoraj 70 000. Nadvse boleče je, ker obtožbe širijo tudi nezadovoljni posamezniki, ki so ali pa so nekdaj bili zaposleni na naši ustanovi.  Bolnikom in slovenski javnosti se vztrajno prikazuje lažno podobo o nevzdržnih in slabšajočih se razmerah na OIL in slovenski onkologiji nasploh. Tudi to laž lahko zlahka ovržemo - pred kratkim smo na OIL predstavili rezultate preživetja bolnikov z rakom v Sloveniji, ki so pokazali, da obravnava raka prav na OIL dosega raven, ki je primerljiva z najboljšimi v Evropi.

Najostreje zavračamo vse populistične in lažnive napade na našo ustanovo, ki med bolnike vnašajo neutemeljeno nezaupanje v inštitut in so obenem krivični in žaljivi do vseh zaposlenih. Na OIL smo za argumentirano razpravo vedno odprti, morebitne nepravilnosti pa se lahko rešujejo le  v okviru za to predvidenih postopkov.

Zato pozivamo vse bolnike, zdravstveno politiko, civilno družbo, slovensko javnost in medije h kritičnemu odnosu do informacij o Onkološkem inštitutu Ljubljana. Onkološki inštitut Ljubljana je visoko strokovna, varna in bolnikom prijazna ustanova, ki jo odlikujejo požrtvovalni zaposleni. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da posledic neutemeljenih napadov na naš inštitut ne bi nosili tisti, ki jim je inštitut namenjen - onkološki bolniki.

 

Ana Žličar, univ. dipl. ekon.
generalna direktorica OIL


doc. dr. Janez Žgajnar, dr. med.
strokovni direktor OIL

 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava