OI Ljubljana
Eng

Odziv vodstva Onkološkega inštituta Ljubljana: z neresničnimi navedbami se blati dobro ime inštituta

V zadnjih dneh so se v javnosti podajale številne neresnične in pavšalne obtožbe na račun delovanja Onkološkega inštituta Ljubljana in nekatere zaposlene, zato spodaj podajamo odziv generalnega direktorja inštituta Andraža Jaklja in strokovne direktorice izr. prof. dr. Irene Oblak.

Onkološki inštitut Ljubljana je osrednja terciarna ustanova za zdravljenje raka v Sloveniji. Številni odlični strokovnjaki se dnevno trudijo za strokovno in kakovostno obravnavo bolnikov z rakom ter razvoj stroke in inštitucije. Tudi celotno širše vodstvo inštituta se zavzema za strokovno, zakonito in transparentno delovanje z namenom zagotavljanja napredka in najvišje kakovosti delovanja Onkološkega inštituta Ljubljana. 

V povezavi z Onkološkim inštitutom Ljubljana je bilo izrečenih več laži in manipulacij, ki škodijo tako zaposlenim, ki predano opravljajo svoje delo, kot tudi bolnikom, ki zaupajo našim strokovnjakom, nenazadnje pa tudi Onkološkemu inštitutu Ljubljana.

V nadaljevanju pojasnjujemo nekaj napačnih navedb.

•    V medijih so bile omenjene nekatere investicije, ki jih inštitut izjava (požarna sanacija, nadgradnja stavbe H, gradnje stavbe R in gradnja protonskega centra), in problematizirani nekateri finančni vidiki teh investicij, za kar naj bi bilo odgovorno vodstvo Onkološkega inštituta Ljubljana. Investitor vseh navedenih del je Ministrstvo za zdravje, ki tudi skrbi za vse postopke, izvajanje in finančne vidike teh investicij. 
•    Prav tako je bilo navedeno, da na delovanje in vodenja Onkološkega inštituta Ljubljana vpliva politika, kar vodstvo odločno zavrača. 
•    Nadalje je bilo navedeno, da je Onkološki inštitut Ljubljana sprejel pravilnik za zaščito posameznih podjetij ali da bi lahko določene osebe na podlagi tega pravilnika odpustil, kar prav tako ne drži. V mesecu avgustu 2023 je bil na Onkološkem inštitutu Ljubljana posodobljen Pravilnik o posredovanju informacij javnosti, a le v delu, da se kot inštitucija pojavljamo tudi na družbenih omrežjih. Pravilnik ni posegal v pooblaščene osebe za komuniciranje z javnostjo ali kakšno drugo vsebino.
•    Podobno je bil skladno z zahtevo Zakona o zaščiti prijaviteljev – uveden t. i žvižgač in sprejet Akt o vzpostavitvi notranje poti za zaščito prijaviteljev, vendar zgolj in izključno z namenom, ki ga nalaga zakon. 

Vse navedeno kaže, da gre pri navedbah, ki so se bile v javnosti navedene v zvezi z Onkološkim inštitutom Ljubljana, za neutemeljene obtožbe in manipulacije, ki blatijo dobro ime ustanove, sodelavcev in tudi vodstva bolnišnice. Če se bo s tem nadaljevalo, bomo primorani tudi pravno zaščititi dobro ime ustanove.
 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava