OI Ljubljana
Eng

OI pripravil prvi izobraževalni film za bolnike z rakom debelega črevesa in danke

Tim internistov onkologov za zdravljenje tumorjev prebavil na Onkološkem inštitutu je z namenom ozaveščanje javnosti o zgodnjih znakih in simptomih ter o dejavnikih tveganja za nastanek raka debelega črevesa in danke posnel izobraževalni  film za bolnike z rakom debelega črevesa in danke. Film je sicer prvo tovrstno učno gradivo za bolnike.

V  Sloveniji vsako leto zboli za rakom debelega črevesa in danke okoli 1400 ljudi.  Žal je v večini odkritih primerov  bolezen zelo napredovala, zaradi česa je zdravljenje manj učinkovito, stroški zdravljenja izredno visoki, umrljivost ravno tako. Z zgodnjim odkrivanjem predrakavih oz. rakavih sprememb na debelem črevesu in danki  lahko bolezen preprečimo oz. jo lahko uspešno zdravimo. Zato je izjemnega pomena ozaveščanje javnosti o zgodnjih znakih in simptomih ter o dejavnikih tveganja za nastanek raka debelega črevesa in danke (RDČD).
S tem namenom je nastal film Opens external link in new window»Kaj je dobro vedeti o RDČD«, ki je prva tovrstna publikacija Onkološkega inštituta.

Avtorji  filma (tim internistov onkologov za zdravljenje tumorjev prebavil) so na poučen in nazoren način, skozi dialog bolnika in zdravnika, prikazali situacijo, v kateri se znajde bolnik s simptomi tako resne bolezni , ter predstavili diagnostične postopke in načine zdravljenja, ki so na voljo.
Posebno pozornost so namenili tudi programu SVIT - državnemu programu presejanja in zgodnjega odkrivanja RDČD.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava