OI Ljubljana
Eng

Onkološki inštitut Ljubljana sodeloval pri mednarodni raziskavi POSITIVE, katere rezultati so objavljeni v prestižni reviji The New England Journal of Medicine

POZITIVNI rezultati za bolnice, ki se zdravijo zaradi raka dojk in si želijo nosečnosti.

Študija POSITIVE (Pregnancy Outcome and Safety of Interrupting Therapy for Women with Endocrine Responsive Breast Cancer) je bila zasnovana tako, da je obravnavala varnost začasne prekinitve dopolnilnega hormonskega zdravljenja pri mladih ženskah s hormonsko odvisnim rakom dojk, ki so želele zanositi. V raziskavo je bilo vključenih 518 žensk z zgodnjim rakom dojk stadijev I-II, ki so bile stare 42 let ali manj in so zaključile 18 do 30 mesecev od predvidenih najmanj 60 mesecev dopolnilnega hormonskega zdravljenja in so želele zanositi. Vodja sodelujočih v raziskavi na Onkološkem inštitutu je bila dr. Simona Borštnar, dr. med.
Po mediani 3,4 let spremljanja je bila pogostost pojavov raka dojk pod predhodno določenim varnostnim pragom, kar je ugotovitev, ki potrjuje kratkoročno varnost tega pristopa. Študija POSITIVE tako zagotavlja prospektivne podatke, ki kažejo, da začasna prekinitev hormonskega zdravljenja pri bolnicah s hormonsko odvisnim rakom dojk za poskus zanositve ne poveča tveganja za ponovitev ali pojav kontralateralnega raka dojk v obdobju 3 let. Predvidena je ponovna analiza po daljšem času opazovanja za določitev dolgotrajne varnosti.  
Rezultati te študije bodo pomembno vplivali na obravnavo mladih bolnic s hormonsko odvisnim rakom dojk.

Članek je prosto dostopen preko strokovne knjižnice OI. 

Objava rezultatov študije Positive v reviji NEJM.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava