OI Ljubljana
Eng

ONKO NET z novo kampanjo ozaveščanja #BREZizgovorov

Združenje ONKO NET, ki povezuje društva in organizacije bolnikov z rakom, v ozaveščevalni kampanji #BREZizgovorov spodbuja širšo javnost k spremljanju lastnega telesa ter hitrem in preventivnem ravnanju ob prvih znakih najpogostejših rakavih obolenj. Prej kot naredimo prvi korak, večja je možnost za lažji potek zdravljenja in ozdravitev.

V Sloveniji je po ocenah Registra raka Republike Slovenije leta 2018 za rakom na novo zbolelo že okrog 15.000 ljudi, več kot polovica od njih za enim od petih najpogostejših rakov: kožni rak, rak debelega črevesa in danke, prostate, dojk in pljuč. Skoraj polovico vseh rakavih bolezni bi bilo mogoče preprečiti z zdravim življenjskim slogom, redno udeležbo v presejalnih programih za raka, pa tudi z življenjem v čim manj onesnaženem bivalnem in delovnem okolju.

6 sklopov za 6 najpogostejših rakov

Kampanja društev bolnikov z rakom poteka od začetka poletja, v šestih različnih sklopih, glede na najpogostejše rake – kožni rak, rak prostate, rak debelega črevesa in danke, pljučni rak, rak dojk in krvni rak. Poudarek je na osveščanju javnosti o prepoznavanju prvih znakov, ki lahko kažejo na rakava obolenja. Na spletni strani ONKO NET so pod posebnih zavihkom podrobno opisane spremembe in bolečine, ki se lahko kažejo kot prvi znaki rakavih obolenj in zahtevajo posvet z družinskim zdravnikom oziroma primernim specialistom.

Trije strokovno utemeljeni presejalni programi za raka pri nas

Kampanja naslavlja tudi pomembnost odzivanja na povabila za sodelovanje v presejalnih programih. V Sloveniji imamo ta hip tri strokovno utemeljene presejalne programe – DORA, presejalni program za raka dojk; ZORA, presejalni program za odkrivanje predrakavih ter zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu; in Program Svit, ki je namenjen preprečevanju ter zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb ter raka na debelem črevesu in danki.

S presejalnimi programi želimo zmanjšati umrljivost, znižati število na novo zbolelih ljudi in odkrivati raka v zgodnejših stadijih, kar posledično izboljša kakovost bolnikovega življenja. Z vidika javnega zdravja so učinkoviti, če je njihova udeležba vsaj 70-odstotna. Zato je zelo pomembno, da se vabilu odzove vsak, ki ga prejme.

Utrinek z okrogle mize ob predstavitvi kampanje, na kateri je sodelovala tudi strokovna direktorica OI dr. Irena Oblak.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava