OI Ljubljana
Eng

Onkološki inštitut Ljubljana pričenja s cepljenjem bolnikov OI proti COVID-19

Vlada RS je 11. marca 2021 sprejela posodobljeno nacionalno strategijo cepljenja proti COVID-19, po kateri je Onkološki inštitut Ljubljana (OI) ponovno uvrščen kot cepilni center, ki organizira cepljenje za zaposlene, ter po novem tudi cepljenje za bolnike. Slednje so do sedaj izvajali le osebni zdravniki, sedaj pa imajo onkološki bolniki dodatno možnost, da se lahko cepijo tudi na Onkološkem inštitutu, če izpolnjujejo kriterije.

Onkološki inštitut Ljubljana danes pričenja z zbiranjem prijav za cepljenje tistih onkoloških bolnikov, ki se zdravijo ali so se zdravili na Onkološkem inštitutu, z izvajanjem cepljenja pa bo pričel predvidoma prihodnji petek 26. 3. 2021. 

Strokovna direktorica OI izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med.,: ''Cepljenje proti COVID-19 je edina možna rešitev za učinkovit in varen izhod iz pandemije novega koronavirusa. Na Onkološkem inštitutu si zato želimo čim hitrejše in čim višje precepljenosti celotne populacije, še posebej onkoloških bolnikov, zato bomo skladno z nacionalno strategijo cepljenja omogočili, da se bolniki OI lahko cepijo tudi v naši ustanovi.'' Onkološki bolniki so še posebej ranljivi za okužbo in tudi težji potek COVID-19, poleg tega okužba s COVID-19 praviloma pomeni prekinitev in zamik onkološkega zdravljenja, zato je cepljenje za te bolnike ključnega pomena.

Onkološki inštitut bo cepljenje svojih onkoloških bolnikov izvajal skladno z nacionalno strategijo cepljenja proti COVID-19 po naslednjem vrstnem redu prednostnih skupin:
a) onkološki bolniki po starosti:
- stari 80 let in več 
- stari 75 let in več 
b) onkološki bolniki, stari 70 let in več, TER posebej ranljivi kronični bolniki* ne glede na starost
*Posebej ranljivi kronični bolniki (tik pred terapijo ali na določeni terapiji): 
bolniki z določenimi rakavimi obolenji: 
-    bolniki, ki so trenutno na kemoterapiji 
-    bolniki s pljučnim rakom na radikalni radioterapiji 
-    bolniki z rakom krvotvornih organov ne glede na fazo zdravljenja 
-    bolniki z rakom na imunoterapiji ali prejemniki zdravljenj s protitelesi 
-    bolniki z rakom, ki prejemajo zdravljenje, ki vpliva na imunski sistem, kot so inhibitorji proteinske kinaze ali PARP inhibitorji 
-    bolniki po PKMC v zadnjih 6 mesecih ali če še prejemajo imunosupresivna zdravila.

Postopek prijave bolnika za cepljenje
1.    Zdravstveno osebje OI bo bolnika ob obravnavi v ambulanti ali na bolnišničnih oddelkih OI seznanilo z možnostjo cepljenja na OI, tam bo posameznik tudi lahko oddal prijavo.
2.    Zainteresirani bolniki, ki izpolnjujejo zgoraj navedene kriterije, lahko prijavo pošljejo prek e-naslova cepljenje.bolnikov@onko-i.si.
3.    Cepljenje za bolnike bo predvidoma potekalo ob petkih v prostorih ambulantne kemoterapije, pritličje stavbe C.
4.    Bolniki bodo o terminu cepljenja obveščeni prek SMS. Enako velja za vabilo na cepljenje z 2. dozo.
5.    Morebitne odpovedi terminov morajo bolniki sporočiti čim prej na naslov cepljenje.bolnikov@onko-i.si.
6.    Na dan cepljenja bodo bolniki pred cepljenjem opravili kratek posvet z zdravnikom. Po cepljenju morajo na cepilnem mestu počakati 15 minut, kjer jih bo opazovalo zdravstveno osebje. Morebitne kasnejše neželene učinke cepljenja bolniki sporočajo na e-naslov cepilno.mesto@onko-i.si, v primeru resnejših neželenih učinkov se obrnejo na svojega izbranega zdravnika.
7.    Tistim posameznikom, ki so v preteklosti ob cepljenju imeli hujše alergične reakcije, OI svetuje, da se za izvedbo cepljenja obrnejo na svojega osebnega zdravnika. Cepljenje lahko opravijo na Kliniki Golnik, kamor se naročijo z napotnico osebnega zdravnika.


Priproročila Onkološkega inštituta Ljubljana o cepljenju onkoloških bolnikov proti COVID-19. 

Dodatne informacije NIJZ o cepljenju proti COVID-19.
 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava