OI Ljubljana
Eng

Onkološki inštitut se pridružuje nacionalni akciji Dnevi cepljenja proti covid-19

Po zadnjih podatkih (14. 12. 2021) je bilo v Sloveniji zaradi covida-19 na intenzivni negi 235 bolnikov, 80 % med njimi ni cepljenih. Vsi mlajši od 45 let, ki so na ventilatorju, niso cepljeni. V Sloveniji je polno cepljenih zgolj 56%, kar je krepko manj od ciljnih 80 %, kar bi nas obvarovalo pred visoko umrljivostjo (vsak 400. prebivalec Slovenije je umrl zaradi covida-19) in težjimi poteki bolezni, in manj tudi od povprečja držav EU/EEA, ki znaša 67,3 %. Zaostajamo za vsemi zahodno-evropskimi državami, kjer je precepljenost večinoma okoli 80 ali več %. Nepotrebne smrti, težko popravljive ali celo nepopravljive posledice, ki jih pušča bolezen covid-19 tako pri tistih, ki bolezen prebolevajo v blažji obliki, kot pri tistih, ki potrebujejo intenzivno zdravljene, lahko dokazano preprečimo. S cepljenjem. 

V Sloveniji bo med 19. in 23. decembrom potekala nacionalna akcija Dnevi cepljenja pod geslom Stopimo skupaj! Varno in zdravo v novo leto, ki jo je pripravilo Ministrstvo za zdravje (MZ). V času akcije bodo cepilni centri odprti 12 ur, prav tako pa naj bi bila v vsaki regiji zagotovljena tudi cepilna točka, ki bo delovala 24 ur. Na terenu bodo tudi mobilne cepilne enote. Cepiva ima Slovenija dovolj in med samim potekom akcije bo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) dnevno skrbel za oskrbo s cepivom za cepilna mesta.

Ker je pri odločitvi za cepljenje ključnega pomena predvsem zaupanje v varnost in učinkovitost cepiv, so vse informacije o cepivih in cepljenju proti covidu-19 zbrane tudi na spletni strani www.cepimose.si, kjer so z odgovori strokovnjakov naslovljena tudi najpogostejša vprašanja.

Na Onkološkem inštitutu se pridružujemo nacionalni akciji in podpiramo prizadevanja stroke ter države pri uresničevanju ključnega cilja, da s cepljenjem uspemo premagati novi koronavirus. Zato ponovno pozivamo, da se bolniki in tudi njihovi bližnji zaščitijo s cepljenjem proti covid-19. Več o cepljenju bolnikov z rakom si lahko preberete v tej knjižici
Bolniki z rakom so še posebej ranljivi za okužbo z novim koronavirusom in težji potek bolezni covid-19, poleg tega okužba praviloma pomeni prekinitev ali zamik onkološkega zdravljenja, zato sta cepljenje in visoka precepljenost v splošni populaciji lahko ključnega pomena za njihovo možnost ozdravitve.

Zato stopimo skupaj in zagotovimo varno ter zdravo novo leto tudi onkološkim bolnikom. 


Tudi v Združenju slovenskih organizacij bolnikov z rakom ONKO NET se pridružujejo nacionalni akciji Dnevi cepljenja in želijo sodržavljane tudi sami spodbuditi k cepljenju proti covidu-19. 

V ta namen so pripravili video poziv ljudem, naj s cepljenjem zaščitijo sebe, svoje bližnje in najranljivejše skupine prebivalstva, med katere sodijo tudi bolniki z rakom. 
Video najdete na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=Tg9n8lwuTi8

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava