OI Ljubljana
Eng

Onkološki inštitut se pridružuje zaskrbljenosti zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom

Onkološki inštitut Ljubljana (OI) se kot osrednja slovenska ustanova za zdravljenje bolnikov z rakom pridružuje zaskrbljenosti zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom v državi. Ob tem se pridružuje pozivu Združenja slovenskih organizacij bolnikov z rakom ONKO NET, ki je ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje pozvalo k pripravi priporočil za preprečevanje okužb s SARS-Cov-2 za bolnike z rakom in druge najranljivejše skupine prebivalstva, ki jih cepljenje zaradi imunske oslabljenosti v številnih primerih ne more učinkovito obvarovati pred težjim potekom bolezni covid-19. 

Zaradi varne obravnave bolnikov so bili na OI ves čas ohranjeni vsi zaščitni ukrepi za preprečevanje in obvladovanje okužb covid-19 (obvezno nošenje zaščitnih mask, ohranjanje razdalje, kjer je to možno, in razkuževanje rok), kljub temu tudi na OI v zadnjih dneh zaznavamo večje število okužb med bolniki in zaposlenimi. 

Na OI onkološka dejavnost vseskozi poteka neprekinjeno, za posameznega bolnika pa okužba covid-19 lahko pomeni zamik sistemskega ali kirurškega zdravljenja (ne pa tudi nujno za zdravljenje z obsevanjem). Izjema so bolniki z urgentnimi stanji v onkologiji. 

Ob sumu ali ugotovljeni okužbi pri posameznem hospitaliziranem bolniku se vzpostavijo sive oziroma rdeče cone na bolnišničnem oddelku. Na oddelkih, ki imajo rdečo ali sivo cono, obiski niso dovoljeni, izjema so umirajoči bolniki z dovolilnico lečega onkologa. Na ostalih oddelkih so obiski bolnikov dovoljeni za eno zdravo osebo na dan za 15 minut z dovolilnico lečega onkologa. Obiskovalci obvezno nosijo zaščitno masko (kirurško ali FFP2) in si razkužujejo roke ter upoštevajo tudi druge veljavne epidemiološke ukrepe OI.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava