OI Ljubljana
Eng

Po prekinitvi zaradi epidemije se ponovno začenja slikanje žensk v programu DORA

V ponedeljek, 25. 5. 2020, se po dvomesečni prekinitvi zaradi epidemije COVID-19 ponovno začenja izvajati Državni presejalni program za raka dojk DORA. Najprej bo v omejenem obsegu stekel na OI, po ostalih presejalnih centrih po Sloveniji pa s 1. junijem. 

Za zagotavljanje varnosti žensk in zaposlenih so v programu DORA pripravili posebne protokole za delovanje v poostrenih epidemioloških razmerah. Vse povabljene ženske bodo z vabilom na presejalno mamografijo prejele vprašalnik o svojem zdravstvenem stanju, ki ga bodo morale izpolniti in ga podpisanega prinesti s sabo na presejalno mamografijo. Zaradi zagotavljanja varne obravnave žensk je načrtovan večji razmik med termini, prilagojen bo tudi način dela. Zato bo obisk v presejalnem centru lahko nekoliko daljši, kot so ga ženske bile navajene v programu DORA. Pomembno je, da se ženske lahko udeležijo presejalne mamografije le, če nimajo znakov akutne okužbe dihal oz. drugih prehladnih obolenj. 

Če ima ženska oz. je imela v zadnjih 14 dneh katerega od znakov akutne okužbe dihal oz. prehladnih obolenj, slikanja ne bo mogla opraviti. Za nov termin bo kontaktirala klicni center programa DORA na brezplačen telefon 080 27 28 ali prek e-pošte dora@onko-i.si.Če znakov okužbe ne bo imela, se bo presejalne mamografije udeležila ob predvidenem terminu. 
Na presejalno mamografijo bodo najprej povabili ženske, ki so jim zaradi epidemije odpovedali termin slikanja. Vstopna točka za ženske, ki prihajajo na slikanje na OI, bo v stavbi H s strani Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana. 

Letos so v programu DORA do zaustavitve slikanja zaradi epidemije poslikali dobrih 26 tisoč žensk in pri 149 odkrili raka dojk. V programu DORA si bodo prizadevali čim prej nadoknaditi odpovedi slikanj, seveda ob upoštevanju vseh ukrepov za varno obravnavo in ob prilagajanju na aktualno epidemiološko situacijo v državi. Zato že načrtujejo prilagoditve organizacije dela, kot je več dodatnih terminov slikanja žensk, v dogovoru s posameznimi izvajalci programa DORA po Sloveniji. Izjemoma bo program DORA letos na večini lokacij po Sloveniji potekal tudi med poletjem, ko je običajno za nekaj tednov zaprl svoja vrata.

Mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med., vodja programa ob začetku ponovnega zagona programa DORA poudarja: »Pripravili smo posebne protokole, da se bo presejalni program DORA ob zagotavljanju varnosti v spremenjenih epidemioloških razmerah lahko enotno izvajal v celotni državi in s tem nadaljeval svoj prispevek k izboljšanju zdravja in kakovosti življenja žensk. Priporočamo, da se ženske odzovejo vabilu programa DORA in da se udeležijo presejalne mamografije tako, kot so to počele že doslej. V programu DORA pa bomo poskrbeli, da bo obravnava potekala v varnem in prijaznem okolju.«

Celo novico si lahko ogledate tu.

Vstopna triažna točka DORA na OI (stavba H)

Zemljevid vstopne triažne točke DORA na Onkološkem inštitutu

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava