OI Ljubljana
Eng

Pojasnilo v zvezi z enostranskim poročanjem nekaterih medijev o upravnem nadzoru MZ

Zaradi površnega, pomanjkljivega in z neznanjem podloženega poročanja medijev o poročilu o izvedenem upravnem nadzoru na Onkološkem inštitutu v lanski jeseni, objavljamo vse uradne dokumente, ki so nastali kot posledica številnih netočnih ugotovitev nadzora, ki se je kot »upravni« spuščal tudi na  strokovna področja delovanja inštituta. Tako objavljamo Odzivno poročilo OI z ugovori na neutemeljene in netočne trditve komisije glede poslovnih odločitev in z ugovori na ugotovitve komisije, ki posegajo na strokovno področje dela OI.

Poudarjamo, da je ministrstvo na podlagi poročila upravnega nadzora izdalo Odločbo za odpravo nepravilnosti, ugotovljenih z upravnim nadzorom, v štirih (4) točkah. Nepravilnosti iz teh točk je OI odpravil v predpisanih rokih in o tem poročal MZ.  Z realizacijo odpravljanja nepravilnosti se je seznanil tudi Svet OI. Nobena od nepravilnosti v Odločbi se ne nanaša na sporne ugotovitve v poročilu o upravnem nadzoru. Objavljamo Odločbo in poročili OI o odpravi nepravilnosti.

Upravni nadzor na OI je izvedla komisija v sestavi  Dušan Jošar, prof. dr. Tanja Čufer, prof. dr. Rastko Golouh, Zlata Rebolj, Mojca Mahkota in Jurij Stariha. Ker je OI v svojem odzivnem poročilu argumentirano ovrgel številne neutemeljene, pavšalne in netočne ugotovitve komisije, ker se je komisija za upravni nadzor nepooblaščeno spustila tudi na strokovna področja dela  in ker so se pojavili dvomi o pristranskosti upravnega nadzora, ker so bili nekateri člani komisije v preteklosti zaposleni na inštitutu,  je tedanji minister za zdravje Dorjan Marušič konec januarja 2012 spremenil pravilnik o upravnem nadzoru.

V prilogi objavljamo tudi korespondenco med OI in Zdravniško zbornico Slovenije, ki dokazuje, da so naše ugovore, v tem primeru glede domnevnega izvajanja nestandardiziranih in eksperimentalnih zdravljenj, podprle tudi druge ustanove.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na včerajšnji novinarski konferenci povedal, da je Onkološki inštitut nepravilnosti že odpravil.

 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava