OI Ljubljana
Eng

Poletna šola za mlade ambasadorje Evropskega kodeksa proti raku

V četrtek, 29. avgusta se bo začela poletna šola za mlade ambasadorje Evropskega kodeksa proti raku, ki ga za udeležence iz večine evropskih držav organizira Evropska liga proti raku v sodelovanju z Zvezo slovenskih društev za boj proti raku in Onkološkim inštitutom Ljubljana.

Evropska liga proti raku (Association of European Cancer Leagues - ECL) je mednarodna krovna nevladna organizacija s sedežem v Bruslju, ki povezuje in zastopa nacionalna in regionalna evropska društva proti raku. Ena izmed njenih dejavnosti je tudi uveljavljanje in večanje prepoznavnosti Evropskega kodeksa proti raku, ki vsebuje 12 priporočil, s katerimi bi lahko, ob njihovem doslednem upoštevanju, preprečili skoraj polovico teh bolezni.

Za širšo promocijo priporočil med različnimi skupinami prebivalstva, je ECL začela sodelovati tudi z mladimi, ki so jih poimenovali »mladi ambasadorji Kodeksa«. Gre za motivirane mlade prostovoljce, aktivne na področjih medicine, javnega zdravja, družbenih ved idr., ki na inovativne načine večajo prepoznavnost priporočil Kodeksa in njihovo uresničevanje v vsakdanjem življenju. Dve mladi ambasadorki Evropskega kodeksa imamo tudi v Sloveniji.

ECL vsako poletje organizira mednarodno šolo za mlade ambasadorje Kodeksa, na kateri si mladi izmenjajo izkušnje, pridobijo novo znanje in razvijajo strategije za nadaljnje aktivnosti. Letos skoraj 40 udeležencev iz 25 evropskih  držav gosti Zveza slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana.  Srečanje bo potekalo na Onkološkem inštitutu Ljubljana, prvi dan pa bo udeležence na Magistratu sprejel podžupan.

Zveza je v pilotnem projektu Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS, sodelovala tudi z 8 ljubljanskimi srednjimi šolami, o Evropskem kodeksu izobrazila več kot 1000 dijakov in za delo ambasadorja kodeksa pridobila 30 pomembnih mladih angažiranih sodelavcev, ki  ozaveščajo sošolce, domače, znance in prijatelje o možnostih preprečevanja raka.

Več informacij o mednarodni šoli za mlade ambasadorje kodeksa: Katarina Žakelj, koordinatorka projektov pri Zvezi slovenskih društev za boj proti raku, tel.: 040 461 414.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava