OI Ljubljana
Eng

Priporočila za cepljenje proti COVID-19 onkoloških bolnikov 

Glede na razpoložljivo literaturo je mRNK cepivo učinkovito in varno in se cepljenje proti covid-19 priporoča za onkološke bolnike

Zagotovo cepljenje priporočamo pri onkoloških bolnikih, ki niso na aktivnem onkološkem zdravljenju. Pri njih v raziskavah ni bilo zaznati nobenih posebnih zapletov. 

Za onkološke bolnike, ki so na aktivnem onkološkem zdravljenju - na kirurškem, sistemskem zdravljenju ali obsevanju sicer nimamo dostopnih podatkov, saj v raziskave niso bili vključeni, vendar glede na empirično znanje ne predvidevamo drugačne učinkovitosti ali varnosti cepiva v primerjavi z drugimi kroničnimi bolniki. Zato se tem bolnikom cepljenje priporoča. Edina kontraindikacija za cepljenje proti covid-19 je znana preobčutljivost na cepiva. 

Če imajo onkološki bolniki pomisleke zaradi zdravljenja ali sočasnih bolezni, svetujemo, da se pogovorijo z osebnim zdravnikom in lečečim onkologom. 

Bolniki na visokodoznem zdravljenju in po presaditvi krvotvornih matičnih celic naj sledijo priporočilom hematologov.

(Priporočila sprejeta 8. 1. 2021)


Na Onkološkem inštitutu smo začeli tudi s prvim cepljenjem zaposlenih. Odziv je dober, saj se je proti covid-19 cepila že skoraj polovica vseh zaposlenih. Z novim prihodom cepiva se bo ta delež še povečal. Zaposleni s cepljenjem zaščitimo sebe in naše bolnike ter tako zagotavljamo še bolj varno okolje za obravnavo onkoloških bolnikov. 
 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava