OI Ljubljana
Eng

Prostovoljci Onkološkega inštituta predstavljeni na spletnem mestu OI

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana od leta 2006 poteka prostovoljno delo kot organizirana oblika pomoči bolnikom in njihovim svojcem, ki je v razvitem svetu uveljavljena oblika dela v bolnišnicah. Od februarja naprej so prostovoljci OI predstavljeni tudi na spletnem mestu inštituta. Več kot 100 prostovoljcev je sicer na OI v letu 2008 opravilo skoraj 4.000 ur prostovoljnega dela, več kot 1.200 obiskov ter organiziralo 18 kulturnih prireditev za bolnike in bolnice OI.

Poleg visoke strokovne zdravstvene plati, ki jo omogoča sodobna medicina, prostovoljci bolnikom in bolnicam na OI kažejo tudi drugo plat – dajejo neformalno psihosocialno podporo vsem tistim, ki si jo želijo in potrebujejo. Pomoč prostovoljcev je namenjena predvsem informiranju in druženju, po potrebi pa tudi spremljanju bolnikov na preiskave in preglede ter podpori ob hudih trenutkih. Bolnikom in bolnicam pomagajo pri raznih opravilih ter za njih organizirajo številne prireditve, kot so koncerti, potopisna predavanja, karaoke, ki potekajo v avli Onkološkega inštituta ali na oddelkih. Prostovoljci imajo svoje prostore v avli, kjer prijazno sprejmejo bolnike in jih usmerjajo. V avli je tudi prostor, kjer je bolnikom na voljo računalnik in kjer lahko preberejo kakšno revijo, prebrskajo po knjigah itd.

V lanskem letu so bila v maju in novembru organizirana uvodna usposabljanja za nove prostovoljce ter narejene evalvacije usposabljanja. Organizirani sta bili dve delavnici komunikacije, dvakrat mesečno so potekala redna srečanja prostovoljcev. Prostovoljci OI so organizirali predstavitve svojega dela ob dnevu medicinskih sester, ob lanskoletni 70-letnici OI in na Festivalu prostovoljstva, koordinatorica prostovoljcev na OI mag. Klelija Štrancar pa je s primerom dobre prakse iz Slovenije sodelovala na strokovnem forumu zveze za razvoj civilne družbe na Reki na Hrvaškem.

Prostovoljci OI sodelujejo s številnimi društvi onkoloških bolnikov (Europa Donna, Invalidsko društvo ILCO,Ljubljansko društvo za boj proti raku,…), neprofitnimi organizacijami (Slovenska filantropija…) in izobraževalnimi ustanovami (Fakulteta za socialno delo, Visoka zdravstvena šola, pedagoška fakulteta…).

Povezava

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava