OI Ljubljana
Eng

Prvo slovensko strokovno srečanje o mladostnikih in mladih odraslih z rakom

V organizaciji Onkološkega inštituta Ljubljana in Državnega programa obvladovanja raka (DPOR) je minuli petek, 19. 4. 2024, potekalo 1. slovensko strokovno srečanje o mladostnikih in mladih odraslih z rakom. Udeležilo se ga je več kot 80 strokovnjakov iz celotne Slovenije, ki se na različnih področjih in ravneh ukvarjajo z mladostniki in mladimi odraslimi z rakom. V Državnem programu obvladovanja raka so v letu 2023 ustanovili tudi posebno Strokovno skupino za mladostnike in mlade odrasle, ki spremlja dejavnosti in izzive na področju obravnave mladih z rakom.

Mladostniki in mladi odrasli z rakom so posebna skupina bolnikov, ker so v zdravstvenem sistemu zaradi starosti umeščeni med pediatričnim in zdravstvenim sistemom za odrasle. Noben od teh sistemov ni prilagojen njihovim specifičnim potrebam in značilnostim, zato je v širši strokovni javnosti globalno prepoznana potreba po oblikovanju strokovnih skupin in tudi specializiranih kliničnih enot za celostno obravnavo te skupine bolnikov.

Srečanja se je udeležil tudi priznani tuji predavatelj prof. Daniel Stark, vodja Oddelka za zdravljenje mladih z rakom v regiji Yorkshire in vodja enote za mladostnike in mlade odrasle z rakom pri ESMO (European Society for Medical Oncology).

Celotno novico si lahko preberete tukaj.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava