OI Ljubljana
Eng

Rak trebušne slinavke – izjemno pomembno je zgodnje odkritje te oblike raka

Rak trebušne slinavke se z okoli 400 novimi zbolelimi na leto v Sloveniji uvršča v zgornjo tretjino po pogostosti med vsemi raki, obenem pa prav na samo dno po lestvici preživetja. V povprečju bolniki po diagnozi živijo 4,6 mesecev, pet let po diagnozi pa živijo le še trije odstotki obolelih.

Zakaj je tako?

Bolniki pogosto pridejo v bolnico prepozno, ko jih ne morejo več operirati. Kirurški poseg v kombinaciji s kemoterapijo pa je namreč edina možnost, ki jo imajo bolniki. Kirurški poseg je možen le v zgodnjih stadijih, ko je bolezen omejena na trebušno slinavko in se rak še ni razširil na okoliška tkiva in organe.

»Raka trebušne slinavke žal odkrivamo zelo pozno, okoli 10% bolnikov odkrijemo v času, ko raka še lahko obvladamo s kirurgijo. Ostale najdemo, ko je bolezen že lokalno napredovala ali pa imajo že oddaljene zasevke in zaradi tega je potem žal bolezen neozdravljiva« poudarja predstojnica sektorja internistične onkologije na Onkološkem inštitutu Ljubljana izr. prof. dr. Janja Ocvirk.

Dejavniki tveganja za raka trebušne slinavke:
- starost nad 65 let
- kronično vnetje trebušne slinavke
- akutno vnetje trebušne slinavke v preteklosti
- nezdrav življenjski slog (kajenje, debelost)
- družinska obremenjenost
- sladkorna bolezen po 50. letu.

Na leto operirajo okoli 70 bolnikov z diagnozo rak trebušne slinavke, letos pa se bodo približali številki sto. Eden od razlogov je tudi ta, da so več bolnikov odkrili v zgodnejših fazah, operirajo pa tudi starejše bolnike, stare tudi osemdeset let, česar včasih niso počeli. To je možno po zaslugi vse boljšega pred- in pooperativnega vodenja bolnikov. Operativni in pooperativni tim danes sestavljajo gastroenterologi, anestezisti, intenzivisti, kirurgi, onkologi, endokrinolog, fizioterapevt, dietetik. Vsi sodobni timi so multidisciplinarni.

In kateri so tipični simptomi?

Temen urin je prvi znak »tiho« nastale zlatenice, kasneje se pridruži tudi svetlo blato. To je tudi najugodnejši potek bolezni, saj pomeni, da je tumor ob žolčnem vodu in ga stisne. Posledično pride do zapore odvajanja žolča, zato nastopi zlatenica ali ikterus. Gre za enega najzgodnejših simptomov, ki ga povzroči tumor, ki leži v delu, ki je dovolj debel, da tumor ostaja znotraj organa in še ne prerašča v okoliška tkiva.

Eden od simptomov raka trebušne slinavke je tudi nenaden pojav sladkorne bolezni ob sicer normalni telesni teži, slabost, bolečine v trebuhu in/ali v hrbtu, nepojasnjeno izgubo telesne teže, utrujenost. Težava simptomov, ki nakazujejo možnost raka trebušne slinavke, je, da so ti simptomi pogosto nejasni in jih ljudje pogosto zamenjajo za druge bolezni ali jim ne namenijo dovolj pozornosti, dokler niso težave že tako hude, da jih ne morejo več ignorirati, bolezen pa je takrat praviloma že v stadijih, ko operacija ni več možna. 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava