OI Ljubljana
Eng

Rezultati rednega vzorčenja vode na OI

V okviru rednega notranjega nadzora nad internim vodovodnim omrežjem Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) v stavbah C in TRT je bilo 24. oktobra 2013 odvzetih 18 vzorcev pitne vode za preizkus na prisotnost bakterije legionele. Rezultati opravljene mikrobiološke analize pitne vode so pokazali, da je v nekaterih odvzetih vzorcih pitne vode koncentracija legionele nad mejno vrednostjo, ki velja za OI (mejna vrednost na OI je 10-krat nižja kot drugod). Eden od vzorcev s povišano vrednostjo je bil odvzet v kopalnici na bolniškem oddelku v stavbi C. OI je skladno s terminskim načrtom ukrepov za zmanjšanje tveganja okužb z legionelo in z navodili IVZ v minulem tednu izvedel fizikalno dezinfekcijo (toplotno pregrevanje), ki je bila tudi sicer predvidena za izvedbo še v letošnjem letu. Predvidoma konec meseca bo izvedeno ponovno vzorčenje vode v stavbah C in TRT.

OI že od vselitve v novo stavbo leta 2007 in še posebej pozorno od poročila iz leta 2009 o stanju vodovodnega omrežja v novi stavbi OI redno opravlja analize pitne vode in izvaja preventivne ukrepe za zmanjšanje verjetnosti okužb preko vode. Ker z ukrepi, ki so nam na voljo, zaradi stanja vodovodnega omrežja problema legionele ni mogoče trajno rešiti, je predvidena sanacija vodovoda, s čimer je javnost prav tako seznanjena.

Glede na zapisano občasne povišane vrednosti legionele ne presenečajo. Na OI pa smo bili v zadnjih dneh zelo presenečeni zaradi izjemnega zanimanja za tokratno redno vzorčenje. Še posebej preseneča, ker to zanimanje sovpada s podpisovanjem pogodbe za izvajalca sanacije oziroma zamenjave vodovoda v novi stavbi OI.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava