OI Ljubljana
Eng

Rožnati oktober 2006 je v znamenju osveščanja

Predstavniki Društva onkoloških bolnikov Slovenije, Europe Donne – slovenskega združenja za boj proti raku dojk in Zveze slovenskih društev za boj proti raku so mesec oktober obeležili z vrsto aktivnosti, katerih namen je osveščanje javnosti o bolezni raka dojk.

Letošnji Rožnati oktober, svetovni mesec boja proti raku dojk, je obeležen na prav poseben način – Ljubljanski grad je cel oktober osvetljen z rožnato barvo, po celi Sloveniji društva delijo rožnate pentlje, ki so zdaj že prepoznaven simbol boja proti raku dojk, v avli novega Onkološkega inštituta pa cel mesec stoji velika rožnata pentlja, ob kateri prostovoljke društev delijo predstavitvena gradiva in nasvete o zdravem načinu življenja pa tudi o tem, kako živeti po bolezni.

Društva so se v začetku oktobra udeležila sprejema v slovenskem parlamentu, Koalicija NVO za pravice pacientov, katere člani so tudi Europa Donna, Društvo onkoloških bolnikov Slovenije in Zveza slovenskih društev za boj proti raku, pa je s pomočjo Mestne občine Ljubljana 5. 10. na ljubljanskem Magistratu organizirala okroglo mizo o problematiki raka dojk v Ljubljani in Sloveniji. Europa Donna je v soboto, 7. oktobra 2006, kot samostojno akcijo v Rožnatem oktobru organizirala že tretji dobrodelni tek in hojo v ljubljanskem Tivoliju in podprla akcijo Kliničnega centra Ljubljana Darujmo za CT! Številne aktivnosti se bodo zaključile z razstavo Breast Friend v ljubljanskem City Parku med 23. oktobrom in 6. novembrom.

Začetek Rožnatega oktobra so predstavniki Društva onkoloških bolnikov Slovenije, Europe Donne – slovenskega združenja za boj proti raku dojk in Zveze slovenskih društev za boj proti raku obeležili 28. septembra z novinarsko konferenco v prostorih Onkološkega inštituta v Ljubljani. Novinarske konference se je udeležil tudi generalni direktor Onkološkega inštituta prof. dr. Zvonimir Rudolf, dr. med., ki je spregovoril o poteku gradbenih del na novi stavbi. V novih prostorih naj bi inštitut v celoti začel delovati naslednje leto: "Upam, da v novem letu za vekomaj zapustimo stavbo A. Zadovoljen bom tudi z enomesečno zamudo."

Predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije prim. Marija Vegelj Pirc, dr. med, predsednica Europe Donne prim. Mojca Senčar, dr. med., in podpredsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku prim. mag. Vida Stržinar, dr. med., so novinarsko konferenco zaključile z besedami: "Skrajni čas je, da raka dojk začnemo obravnavati tako, kot ga obravnavajo v drugih razvitih evropskih državah. To si slovenske ženske zaslužimo".

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava