OI Ljubljana
Eng

Rožnati oktober tudi na Onkološkem inštitutu

Rožnati oktober je svetovni mesec boja proti raku dojk, ki je v razvitem svetu in tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Namen aktivnosti različnih ustanov in društev po vsem svetu je v tem mesecu opozoriti na to bolezen ter pomen pravočasnega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja. Tej pobudi se vsako leto pridružuje tudi Onkološki inštitut. V avli stavbe D OI bodo tako med drugim v tem mesecu postavljene stojnice, na katerih bodo prostovoljke Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europe Donne in Društva onkoloških bolnikov vsak torek in četrtek osveščale mimoidoče o raku dojk.

Po podatkih Registra raka za Slovenijo predstavlja rak dojk približno petino vseh rakov pri ženskah. Leta 2009 je za rakom dojk zbolelo 1.128 žensk, umrlo pa 434 žensk. Delež rakov, odkritih v omejenem stadiju, se počasi veča, čeprav ne v tolikšni meri, kot bi pričakovali; v obdobju 2005–2009 je bilo takih manj kot 50 % vseh primerov. Izboljšuje se tudi preživetje bolnic (88,1-odstotno pri bolnicah, diagnosticiranih v letih 2005–2009), kljub temu pa ostaja rak dojk pri ženskah na prvem mestu med vzroki smrti zaradi raka.

Med dokazane nevarnostne dejavnike raka dojk sodijo poleg spola in starosti še poprejšnji rak dojk, nekatere benigne bolezni dojk, družinska obremenitev, ionizirajoče sevanje, nekateri reproduktivni dejavniki (zgodnja prva menstruacija, starost ob prvem porodu, število dokončanih nosečnosti, starost ob menopavzi), nadomestno hormonsko zdravljenje (NHZ) in debelost po menopavzi.
V primarni preventivi veljajo splošna priporočila: vzdrževanje normalne telesne teže, pravilna prehrana, telesna dejavnost in zmernost pri pitju alkoholnih pijač in strokovno priporočeno NHZ.
Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno, da si ženske redno vsak mesec same pregledujejo dojke. Starejše od 50. let naj gredo vsaki dve leti na pregled z mamografijo oziroma naj se odzovejo vabilu državnega presejalnega programa za raka dojk DORA in opravijo presejalno mamografijo. Mlajše ženske naj se o tem pregledu posvetujejo s svojim zdravnikom.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava