OI Ljubljana
Eng

Slavnostni dogodek ob izidu tretje knjige Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem posvečen spominu prof. dr. Božene Ravnihar

Ob izidu tretje knjige prof. dr. Zvonke Zupanič Slavec v enciklopedični zbirki Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem, v kateri avtorica podrobno predstavlja tudi zgodovino onkologije, je na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI) v torek, 11. 10. 2022, potekala njena predstavitev in podelitev knjige zaslužnim onkologom. Slavnostni dogodek je bil posvečen spominu na izjemno zdravnico, onkologinjo in radioterapevtko, dolgoletno direktorico Onkološkega inštituta, prof. dr. Boženo Ravnihar, in sicer ob 20. obletnici njene smrti. Strokovna direktorica OI izr. prof. Irena Oblak je v imenu Onkološkega inštituta knjigo podarila onkologinjam in onkologom, ki so v preteklosti s svojim izjemnim delom prispevali k razvoju stroke in vrsto let predano skrbeli za dobrobit onkoloških bolnikov.

Prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, predstojnica Inštituta za zgodovino medicine Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, je zasnovala enciklopedijo štirih monografij. Tretja knjiga je izšla poleti, pripravlja pa tudi že četrto, ki bo izšla v kratkem. Na predstavitvi knjige se je zahvalila zaposlenim na Onkološkem inštitutu za njihovo ljubezen do svojega poslanstva. Poudarila je, da je v poglavju o onkologiji izčrpno prikazana zgodovina inštituta kot spreminjajoče ustanove, ki so ji vedno dajale največji pomen posamezne izjemne osebnosti s svojimi sposobnostmi, svojo predanostjo bolnikom in veliko družbeno odgovornostjo. Podrobnejšo zgodovino slovenske onkologije je na dogodku predstavil doc. dr. Blaž Grošelj. 

Svoje spomine na vzornico in mentorico prof. dr. Boženo Ravnihar sta predstavili prim. Marija Vegelj Pirc ter prim. Josipina Ana Červek, dolgoletni sodelavki na OI. Prav tako so na dogodku tudi drugi vabljeni spregovorili o prof. Ravnihar in izpostavili predvsem njeno strokovnost in hkrati človečnost in toplino. »Večkrat je izjavila, da je Onkološki inštitut njeno življenje. Na inštitutu se je zaposlila takoj po II. svetovni vojni leta 1946 in s svojo vizijo inštituta kot osrednje nacionalne ustanove za zdravljenje in raziskovanje onkoloških bolezni pri nas spodbujala in ustvarjala pogoje za njegov razvoj, primerljiv z razvojem vodilnih onkoloških centrov po svetu«, je v uvodnem delu izpostavila izr. prof. Irena Oblak. 

Prof. dr. Božena Ravnihar je vodila in razvijala vso potrebno laboratorijsko dejavnost, izpopolnjevala radioterapevtsko službo in že leta 1947 dosegla ustanovitev katedre za onkologijo in radioterapijo na Medicinski fakulteti, leta 1950 pa specializacijo iz radioterapije. S svojim poglobljenim strokovnim znanjem je daljnovidno usmerjala in razvijala mnoge medicinske stroke: interno kirurgijo, radioterapijo, psihosocialno medicino, fizioterapijo, uvedla je večdisciplinarno, timsko obravnavo bolnikov in konzilije v delo slovenskih bolnišnic. Kot vrhunska strokovnjakinja je velik pomen pripisovala izobraževanju in raziskovanju v onkologiji in bila hkrati pobudnica osveščanja prebivalstva o rakavih obolenjih in preventivi. Njena zasluga je, da ima Slovenija od leta 1950 prva v svetu centralni register raka in obvezno prijavo vseh rakavih obolenj. Sodelovala je v več domačih in mednarodnih epidemioloških študijah raka želodca, pljuč in dojke.

Strokovna direktorica OI izr. prof. Irena Oblak je uvodoma poudarila, da je tretja knjiga enciklopedičnega dela Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem, z vsestranskim poglavjem o razvoju onkologije, tudi za zgodovino Onkološkega inštituta presežnega pomena.

Strokovna direktorica OI izr. prof. Irena Oblak skupaj z avtorico knjige prof. dr. Zvonko Zupanič Slavec, predstojnico Inštituta za zgodovino medicine Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava