OI Ljubljana
Eng

Stališča in pojasnila Onkološkega inštituta Ljubljana v zvezi s t.i. znanstvenimi dokazi učinkovitosti metode Zdenka Domančića

Ljubljana, junij 2015 ­– Na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI) smo prejeli vprašanje pisca, ki pripravlja knjigo o alternativnih metodah zdravljenja, ki se nanaša na trditve zapisane na spletni strani Zdenka Domančića o opravljenih raziskavah na OI, kjer je OI omenjen kot referenčna ustanova, ki naj bi potrjevala uspešnost zdravljenja raka z bioenergijo.OI v zvezi s tem v nadaljevanju podaja nekaj pojasnil in stališč.

 

Poleg spletne strani, kjer smo zasledili sporne trditve,je podobne navedbe bilo možno zaslediti v različnih slovenskih medijih. Kot primer izpostavljamo zadnjo majsko številko tednika Jana (26.5.2015, stran 6), kjer avtorica omenja "dokaze o učinkovitosti metode potrjene na OI".

 

Večina tovrstnih navedb se navezuje na trditve zdravilca Zdenka Domančića, ki na svojih spletnih straneh (www.zdenkodomancic.com) navaja, da so z raziskavami - izvedenimi na OI - potrdili uspešnost njegovih metod, in sicer:

 

"Leta 2007 je na Onkološkem inštitutu v Ljubljani ekipa strokovnjakov preučevala vpliv bioenergije na maligna tkiva. Maligna tkiva so bila v epruvetah obravnavana z bioenergijo, po Domančićevi obravnavi pa so strokovnjaki opazovali morfološke spremembe na celicah. Omenili bomo prof. dr. Marijo Auersperg in prof. dr. Majo Čemažar, ki sta dali velik osebni prispevek temu raziskovanju. Rezultati so bili naslednji:

- Maligne celice, ki so bile obravnavane z bioenergijo, so nastajale, razpadale, zdrave celice pa so ostale nedotaknjene. S tem je bilo potrjeno, da je bioenergija pametna, informirana energija, ki natančno ve, kje in kaj mora narediti.

- Število kolonij malignih celic se je zmanjšalo za petino že po desetih minutah terapije. To potrjuje, da bioenergija, ki jo Domančić usmerja s svoj metodo, deluje, ne samo učinkovito, temveč tudi zelo hitro.

- Glede na to, da pri eksperimentu z bioenergijo ni bil obravnavan človek v celoti, temveč celice v epruvetah, so izključeni "psihični moment", "naključje" in "placebo učinek", ki so argumenti skeptikov, ki se najpogosteje pojavljajo kot favoriti pri diskreditiranju zdravljenja z bioenergijo."  Citat je povzet s spletne strani www.zdenkodomancic.com/biografija.aspx

 

Ker nobena tovrstna raziskava ni bila registrirana v tajništvu za raziskovanje na OI, smo na Onkološkem inštitutu zbrali podatke in ugotovili sledeče:

 

V februarju leta 2007 je bila na OI izvedena t.i. "preliminarna raziskava" na oddelku za eksperimentalno onkologijo, pri kateri so sodelovali prof. dr. Maja Čemažar in tedaj že upokojena bivša sodelavka na OI, prof. dr. Auersperg, ter še tehnik iz oddelka za eksperimentalno onkologijo in eden izmed terapevtov Zdenka Domančića.

 

Kot je ugotovitve pojasnila prof. dr. Čemažar, ki je t.i. raziskavo vodila  "smo v začetku leta 2007 izvedli preliminarne (začetne) poskuse z metodo g. Domančića na celičnih kulturah v pogojih in vitro.Poskuse smo izvedli na različnih rakavih celičnih linijah."

 

Kot pojasnjuje prof. dr. Čemažar "Na osnovi dobljenih rezultatov smo zaključili, da terapija ne zmanjša značilno števila rakavih celic v kulturi, kar kaže na to, da terapija nima direktnega citotoksičnega ali citostatičnega učinka. Da bi ugotovili ali terapija učinkuje na rakave celice v telesu preko drugih mehanizmov ( npr. imunskega odziva), bi morali izvesti poskuse na laboratorijskih živalih s tumorji, za kar je pa po zakonodaji, ki velja v EU in Sloveniji, potrebna znanstvena in etična presoja ustreznosti študije ter na osnovi tega pridobljeno dovoljenje za izvajanje, poleg seveda večjih finančnih sredstev."

 

Iz ugotovljenega in zapisanega sledi, da na OI nikoli nismo potrdili ali dokazali uspešnosti metode Zdenka Domančića pri zdravljenju raka.

 

Zato opozarjamo onkološke bolnike, njihove svojce in slovensko javnost, da navedbe na spletni strani Zdenka Domančića (www.zdenkodomancic.com), kjer navaja potrditev uspešnosti njegovih metod s strani OI, kot tudi povzetki njegovih izjav v slovenskih medijih, niso resnični!

 

Onkološki inštitut je že večkrat posredoval širši javnosti stališča v zvezi z nepreverjenimialternativnimi metodami za zdravljenje raka. OI zato močno obžaluje, da je v konkretnem primeru naveden kot referenčna ustanova za uspešnost zdravljenja raka z bioenergijo po metodi Zdenka Domančića.

 

Onkološki inštitut je zato od avtorja omenjene spletne strani že zahteval umik spornega besedila!

 

Onkološki inštitut Ljubljana opozarja, da metoda ZDENKA DOMANČIĆA ne sodi med priznane diagnostične kot tudi metode zdravljenja bolezni raka.  Podatkov in raziskav, ki bi potrjevali ustreznost in uspešnost omenjene metode v tem trenutku ni, torej metoda nima ne znanstvene podlage in veljave kot tudi ne podpore v okviru javnega zdravstva in strokovnih smernic.

 

 

 

 

 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava