OI Ljubljana
Eng

V Litiji se ponovno začenja slikanje žensk v programu DORA

11. oktobra se po dveh letih v Litiji začenja nov krog slikanja žensk v programu zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA. Skupno bodo na mamografijo povabili okoli 2.200 žensk med 50. in 69. letom s stalnim prebivališčem v občinah Litija in Šmartno pri Litiji. Lokacija mobilne enote programa DORA, kamor bodo vabljene ženske, bo z desne strani Zdravstvenega doma Litija ob vhodu na urgenco. V programu DORA ženskam tudi tokrat priporočajo, da se udeležijo presejalne mamografije, s katero lahko raka dojk odkrijejo na začetni stopnji, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno. 

Mobilna enota programa DORA je v Litiji vsaki dve leti, prvič je bila leta 2012. Nazadnje pred dvema letoma so med novembrom 2020 in februarjem 2021 slikali 77 odstotkov vseh povabljenih žensk med 50. in 69. letom iz občin Litija in Šmartno pri Litiji. Od vseh slikanih so jih 38 zaradi vidnih sprememb na mamografskih slikah dojk napotili na dodatne obravnave v presejalno-diagnostični center na Onkološkem inštitutu Ljubljana, pri manj kot 10 ženskah so odkrili raka dojk. »V programu DORA smo zelo zadovoljni z visoko udeležbo žensk in njihovo skrbjo za svoje zdravje. V Litiji smo že šestič in vedno imamo zelo dober odziv žensk. Veseli nas, da nam zaupajo in da se redno udeležujejo presejalnih mamografij tudi v času epidemije covid-19. Redna udeležba v organiziranem programu zgodnjega odkrivanja raka dojk v ciljni populaciji žensk dokazano zmanjšuje umrljivost za rakom dojk in povečuje njihovo preživetje,« je povedala vodja programa DORA mag. Kristijana Hertl, dr. med. 

V programu DORA z mamografijo odkrivajo majhne, še netipne rake dojk, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno, kakovost življenja bolnic pa večja. Letno odkrijejo raka dojk pri več kot 600 ženskah, večinoma na začetni stopnji in omejenega na dojko. Udeležba žensk v programu je pogoj za uspešnost programa; če se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 % žensk, lahko v Sloveniji dolgoročno zmanjšamo umrljivost žensk zaradi raka dojk do 30 %, kar je ključni cilj programa. Program DORA dosega okoli 75-% udeležbo žensk, ki jih vsaki dve leti povabijo na presejalno mamografijo (rentgensko slikanje dojk). 

Sodelavci programa DORA ženskam priporočajo udeležbo v programu zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA. Za več informacij ali prenaročanje lahko ženske pišejo na dora@onko-i.si ali pokličejo na brezplačni telefon 080 27 28 vsak delavnik med 9. in 12. uro ali obiščejo spletno mesto dora.onko-i.si  
 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava