OI Ljubljana
Eng

V Postojni začeli s slikanjem žensk v programu DORA

Po dobrih dveh letih se je ta teden v Postojno ponovno že petič vrnila mobilna enota programa DORA. Na presejalno mamografijo bodo povabili okoli 5.500 žensk med 50. in 69. letom starosti iz občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica in Cerknica. Pred dvema letoma, ko je bila mobilna enota zadnjič v Postojni, se je mamografije udeležilo že 73 % vseh povabljenih žensk. Udeležba žensk se od leta 2016, ko je program DORA prvič prišel v Postojno, povečuje. To kaže na dobro ozaveščenost žensk v skrbi za zdravje in odlično delo, ki ga opravljajo lokalni zdravstveni sodelavci v preventivnem izobraževanju. Ženske bodo slikali do januarja 2025 v mobilni enoti ob Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna vsak dan med 7.55 in 14.20 uro (ordinacijski čas).

Leta 2022, ko je bila mobilna enota programa DORA nazadnje v Postojni, so slikali 4.266 žensk. Med njimi so jih zaradi sumljivih sprememb, ki so jih zdravniki radiologi odkrili na mamografskih slikah, 134 povabili na dodatne diagnostične preiskave. Z dodatnimi preiskavami so pri 19 ženskah odkrili raka dojk, večinoma na začetni stopnji, ko je zdravljenje praviloma zelo uspešno in manj obsežno, kakovost življenja bolnic pa večja.

Udeležba povabljenih žensk v Postojni se iz kroga v krog povečuje. Če je mamografijo leta 2016 opravila dobra polovica vabljenih žensk (54 %), je 2018 udeležba znašala 69 %, leta 2020 že 71 % in 2022 kar 73 %. »Veseli nas, da ženske, ki jih vabimo na presejalno mamografijo v Postojno, v skrbi za svoje zdravje prepoznavajo prednosti zgodnjega odkrivanja raka dojk. Rak dojk je še vedno najbolj pogost rak pri ženskah. Letno na novo zboli za to boleznijo okoli 1.500 žensk, 80 % zbolelih je starejših od 50 let in ravno njim je namenjen program DORA. Ženske spodbujamo, da se udeležijo slikanja dojk, saj z mamografijo lahko zgodaj odkrijemo bolezenske spremembe v dojki, ko jih ženska še ne more zatipati pri samopregledovanju ali njen zdravnik s kliničnim pregledom. Če raka dojk odkrijemo zgodaj, ko je omejen na dojko, je verjetnost ozdravitve lahko večja,« je povedala vodja programa DORA Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med.

Majhni raki dojk lahko pomenijo večjo verjetnost ozdravitve 
DORA je državni program zgodnjega odkrivanja raka dojk, kjer žensko med 50. in 69. letom vsake dve leti povabijo na mamografijo. Mamografija je dokazano najbolj zanesljiva in natančna metoda za zgodnje odkrivanje raka dojk v ciljni skupini žensk. Je edina s kliničnimi raziskavami podprta metoda za presejanje, s katero lahko pomembno prej odkrivajo rake dojk – v zelo zgodnji fazi bolezni, ko spremembe še niso tipne.

Program DORA je organiziran, centralno voden presejalni program, ki ga upravlja Onkološki inštitut Ljubljana in deluje v skladu s strogimi Evropskimi smernicami za zagotavljanje kakovosti presejanja in diagnostike raka dojk. Po doseženih rezultatih sodi med najuspešnejše evropske presejalne programe za raka dojk, ki se ga udeležuje že 78 % vseh vabljenih žensk v Sloveniji. Letno opravijo 110.000 presejalnih mamografij, raka dojk odkrijejo pri okoli 620 ženskah, večinoma na začetni stopnji in omejenega na dojko. »V programu DORA zagotavljamo stalni dnevni nadzor nad mamografskimi aparati. Prav tako izvajamo nadzor kakovosti dela vseh radioloških inženirjev, ki so posebej usposobljeni in izobraženi za slikanje žensk v programu. Vsako mamografsko sliko pa odčitata dva posebej usposobljena specialista radiologa. Kakovost dela v presejalnem programu s poudarkom na rezultatih pri odkrivanju rakov dojk je dovolj velika, da bomo lahko tudi v Sloveniji v naslednjih letih zmanjšali umrljivost zaradi raka dojke v ciljni populaciji žensk. In kar je najpomembnejše, vsako rešeno življenje je neprecenljivo,« poudarja Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med.

V Postojni bodo ženske na slikanje prišle tudi v prvo mobilno enoto, ki nosi novo podobo programa DORA. Upamo, da bomo tudi s prijaznim videzom pripomogli, da se boste ženske v skrbi za svoje zdravje udeleževale presejalne mamografije v več kot 70 %, kar je pogoj za uspešno doseganje cilja – zmanjšanje umrljivosti zaradi raka dojk v ciljni populaciji za tretjino.

Mobilna enota programa DORA v Postojni

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava