OI Ljubljana
Eng

Vabljeni na okroglo mizo z naslovom Paliativna oskrba bolnikov z rakom v Sloveniji

Onkološki inštitut Ljubljana v sodelovanju z Državnim programom obvladovanja raka in STAklubom Slovenske tiskovne agencije vabi na okroglo mizo z naslovom »Paliativna oskrba bolnikov z rakom v Sloveniji«, ki bo v ponedeljek, 9. oktobra, ob 11. uri v Maxi klubskem salonu (1. nadstropje), Trg republike 1, Ljubljana, v živo pa jo boste lahko spremljali tudi na povezavi video.sta.si, kjer bo na voljo tudi posnetek za kasnejši ogled.

Potrebe po paliativni oskrbi, ki zagotavlja celostni pristop k lajšanju telesnih, duhovnih in psihosocialnih potreb bolnikov z neozdravljivo boleznijo in njihovih bližnjih, se s staranjem prebivalstva in povečevanjem bremena nenalezljivih bolezni, kot je rak, povečujejo. V Sloveniji specializirano paliativno oskrbo vsako leto potrebuje okoli 1200 bolnikov z rakom in njihovih bližnjih.

Ker lahko s pravočasno in kakovostno paliativno oskrbo dokazano izboljšamo kakovost življenja bolnika do smrti in podaljšamo preživetje, strokovnjaki opozarjajo, da tudi Slovenija nujno potrebuje dobro razvito mrežo paliativne oskrbe, ki mora biti vpeljana v vse ravni zdravstvenega in socialnega sistema ter prilagojena individualnim potrebam bolnika in svojcev.
Kako dostopna pa je trenutno paliativna oskrba za vse bolnike z rakom, ki jo potrebujejo? Kako poteka izobraževanje zdravstvenega osebja? Kaj so trenutno največji izzivi na tem področju? Odgovore na ta in druga vprašanja bomo iskali na okrogli mizi pred prihajajočim petim slovenskim kongresom paliativne oskrbe, na kateri bodo svoje izkušnje in poglede delili:

  • Dr. Maja Ebert Moltara, vodja oddelka za akutno paliativno oskrbo na Onkološkem inštitutu Ljubljana,
  • Prof. dr. Branko Zakotnik, nekdanji koordinator Državnega programa obvladovanja raka,
  • mag. Renata Rajapakse, direktorica Zdravstvenega doma Domžale,
  • Staša Rojten, patronažna dejavnost v Zdravstvenem domu Nazarje ter
  • bolnica Katjuša Ziherl Jelušič in hči Maša Jelušič.

Pogovor bo vodila Sanja Gornjec, STA.

Vljudno vabljeni k spremljanju!

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava