OI Ljubljana
Eng

Vodnik za bolnike z difuznim velikoceličnim limfomom B

Onkološki inštitut Ljubljana in Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L sta pripravila drugo izdajo vodnika za bolnike z difuznim velikoceličnim limfomom B, ki je dostopen med publikacijami za bolnike TUKAJ.

Maligni limfomi so heterogena skupina novotvorb, ki nastanejo zaradi nenadzorovanega razraščanja celic limfatičnega tkiva. So klonske bolezni, ki nastanejo z maligno preobrazbo ene celice limfatične vrste B, T ali NK (naravnih celic ubijalk). V grobem jih delimo na ne-Hodgkinove limfome in Hodgkinove limfome. Najpogostejša histološka podtipa ne-Hodgkinovih limfomov sta difuzni velikocelični limfom B kot predstavnik agresivnih limfomov in folikularni limfom kot predstavnik indolentnih limfomov. 

S pomočjo te knjižice poskušamo bolnike z difuznim velikoceličnim limfomom B čim bolje seznaniti z boleznijo - na kratko so opisane značilnosti bolezni, vzroki za njen nastanek, epidemiološki podatki, predstavljene so osnove diagnostičnega postopka in zdravljenja te vrste limfoma. Avtorji si želijo, da knjižica postane dodaten vir informacij v zvezi s to boleznijo in tudi vodnik na poti do okrevanja. 

 

V preteklosti sta bili izdani tudi knjižici:
Vodnik za bolnike s folikularnim limfomom
Vodnik za bolnike z limfomom plaščnih celic
 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava