OI Ljubljana
Eng

Znani zadnji rezultati mikrobioloških preizkusov vode

Onkološki inštitut Ljubljana je skladno s terminskim planom konec maja naredil pregled vode. Z rezultati mikrobioloških preizkusov vzorcev vode, ki jih izvedel Inštitut za varovanje zdravja RS, so se včeraj seznanili člani Komisije za bolnišnične okužbe na OI.

Rezultati IVZ so pokazali, da so bili vzorci, ki so bili odvzeti v stavbah E in H, neoporečni. Na dveh odvzemnih mestih v stavbi D je bila legionela navzoča v vrednosti, ki je precej pod dovoljeno mejno vrednostjo. Nad sprejemljivo mejo je bil vzorec v kotlu v stavbi H ter na enem odvzemnem mestu v stavbi C, kjer pa ni bolnikov. Navzočnost bakterije v kotlu je posledica nabiranja kotlovca po zadnjem čiščenju, ki otežuje doseganje zadostne temperature in vstop klordioksida. IVZ je priporočil pregrevanje grelcev toplotnih postaj in intenziven pretok z rednim točenjem. Poročilo IVZ je na včerajšnji seji obravnavala tudi Komisija za bolnišnične okužbe OI in sprejela sklep o nadaljnjem izvajanju kemične dezinfekcije vodovodnega omrežja s klordioksidom, skladno s terminskim planom. Opravljeno bo tudi redno, že prej predvideno luženje kotlov.

 


Strokovni direktor OI doc. dr. Janez Žgajnar, dr. med.: ’’ Ob zadnji kontroli vode na inštitutu so bili na odvzemnih mestih, kjer bivajo bolniki, vzorci vode brez legionele oziroma krepko pod dovoljeno vrednostjo. To pomeni, da bolniki in zaposleni niso ogroženi. S predvidenimi ukrepi bomo imeli stanje še naprej pod nadzorom.’’

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava