OI Ljubljana
Eng

ZORA in DORA na sejmu Narava-zdravje v Ljubljani

Državna presejalna programa ZORA (predrakave spremembe in rak materničnega vratu) in DORA (rak dojk), ki delujeta pod okriljem Onkološkega inštituta Ljubljana, sta se letos ponovno predstavila na največjem slovenskem sejmu za zdrav življenjski slog Narava-zdravje. Sodelavke obeh programov so na predstavitvenih stojnicah v organizaciji Ministrstva za zdravje od četrtka, 12. oktobra, do nedelje, 15. oktobra, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani obiskovalcem delile informativne zloženke in odgovarjale na njihova vprašanja. 

Sodelavkam ZORE, diplomiranim medicinskim sestram, so obiskovalci največ vprašanj postavili v povezavi s cepljenjem proti HPV in načinu prenosa okužbe. Tako program ZORA kot Onkološki inštitut vsem deklicam priporočata cepljenje proti HPV po nacionalnem programu cepljenja, presejalni program pa se z vstopom deklic v Program ZORA ne spreminja in ostaja enak tako za cepljene kot necepljene. Podrobnejše informacije o HPV in cepljenju si lahko ogledate tu.

Program za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA so obiskovalcem predstavile sodelavke OI radiološke inženirke, ki so tiste osebe, s katerimi se sreča vsaka ženska v programu. Veliko obiskovalk sejma je potrdilo, da program DORA poznajo in da so z obravnavo v programu DORA zelo zadovoljne. Med njimi je bilo veliko tudi takih, ki so se prišle zahvalit, da program DORA obstaja. Nekatere ženske so odkrito spregovorile o tem, da jim je bil v programu DORA odkrit rak, o svojem doživljanju po odkritju bolezni in da so hvaležne, da jim je DORA rešila življenje. Podrobnejše informacije o programu DORA si lahko prebereta tudi v novi zloženki.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava