OI Ljubljana
Eng

Bula ali ranica, ki se ne zaceli

Ranice ali razjede na koži ali v ustni votlini, ki se dolgo ne zacelijo, so lahko znak kožnega raka (nemelanomski kožni rak), še posebno če so na predelih, ki so izpostavljeni soncu. Vsaka sprememba materinega znamenja pa lahko pomeni maligni melanom ali črnega kožnega raka. Pozorni bodite zlasti na znamenja, ki pričnejo srbeti ali se povečajo, na tista, okoli katerih nastanejo manjša znamenja, potemnijo ali v celoti spremenijo barvo, pričnejo krvaveti ali iz njih rosi in jih prekrije hrasta, se okrog njih pojavi vnetni kolobar ali pa postanejo neenakomerno obarvana.

Moški naj bodo pozorni na nebolečo zatrdlino ali bulo v modu. Lahko je posledica udarca ali lažjega vnetja, lahko pa opozarja na raka mod. Zato naj si moški redno pregledujejo moda. Ženske naj bodo pozorne na zatrdline v dojkah, ki lahko opozarjajo na raka dojk, zato naj si redno same pregledujejo dojke.

Tudi neobičajna krvavitev iz katere koli telesne odprtine (kri v izpljunku, v urinu ali blatu, neobičajna kvavitev iz nožnice) lahko opozarja na resnejšo bolezen.

Zapomnite si

  • Večinoma se za temi znaki ne skriva rak, ker pa se lahko, vam svetujemo, da se o njih posvetujete z zdravnikom.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava