OI Ljubljana
Eng

3. Preventiva

Možnost za ozdravitev je velika, če je rak dojk odkrit pravočasno, ko je še v zgodnji fazi razvoja. Pomembna preiskava za zgodnje odkrivanje raka dojk je mamografija, ki lahko odkrije raka, ko je še netipen. Ključno vlogo pri odkrivanju raka dojk ima tudi ženska sama, saj veliko zatrdlin, za katere se po opravljenih preiskavah izkaže, da so rakave, odkrijejo ženske same s samopregledovanjem.

Samopregledovanje

S pregledovanjem dojk naj ženske začnejo po 20. letu in ga opravljajo enkrat na mesec, najbolje 7. do 10. dan po končani menstruaciji. V menopavzi naj si za pregledovanje izberejo vedno isti dan v mesecu. K zdravniku pojdite, če zatipate zatrdlino, ki je vedno na istem mestu in se ne spreminja z menstruacijskim ciklom, ali če opazite izcedek ali ugreznjeno bradavico.

Presejanje za raka dojk

Mamografija (slikanje dojk z rentgenskimi žarki) je presejalna preiskava, ki omogoča odkriti sumljive spremembe v dojkah, še preden so tolikšne, da bi jih lahko zatipala ženska sama pri samopregledovanju ali pa njen zdravnik pri pregledu. V organiziranem presejanju za raka dojk so na mamografski pregled vsako drugo leto vabljene ženske med 50. in 69. letom. To je obdobje, ko je največja verjetnost, da zbolijo za rakom dojk.

Od leta 2008 poteka v Sloveniji organiziran državni presejalni program za raka dojk DORA.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava